Izrael dobio 3,1 milijardu dolara vojne pomoći od SAD-a

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Sjedinjene Države su u 2014. godini za pomoć drugim zemljama izdvojile ukupno 35 milijardi dolara, od toga je 5,9 milijardi dolara izdvojeno za vojnu pomoć, a tri četvrtine te vojne pomoći date su Izraelu i Egiptu.

Ministarstvo vanjskih poslova SAD-a objavilo je godišnji izvještaj o vanjskoj pomoći u kojem se navode svi detalji o zemljama i projektima koje je ta država pomogla prošle godine, prenosi Agenciji Anadolija.

Ukupna ekonomska pomoć koju je SAD dao drugim zemljama za 2014. godinu iznosila je 35 milijardi dolara, ali najveću pažnju privlače izdvajanja za vojnu pomoć stranim državama na koju je izdvojeno 5,9 milijardi dolara.

U izvještaju se navodi da je najviše vojne pomoći dato Izraelu i to 3,1 milijardu dolara. Taj iznos čini četvrtinu izraelskog budžeta za sektor odbrane.

Egipat je druga zemlja po vojnoj pomoći SAD-a za prošlu godinu, a ona je iznosila 1,3 milijarde dolara. To nije ništa novo ako se ima na umu da vlasti SAD-a od 1987. godine Egiptu redovno daju po 1,3 milijarde dolara vojne pomoći.

Amerika je najveći donator vojne pomoći Izraelu i Egiptu od 1979. godine kada je između te dvije zemlje, uz posredovanje Washingtona, potpisan Sporazum u Camp Davidu kojim je okončani tadašnji bliskoistočni rat.

Pored te dvije zemlje, SAD je prošle godine Jordanu i Iraku dao po 300 miliona dolara vojne pomoći, Pakistanu 280 miliona, Libanu 75 miliona, Filipinima 50 miliona, Kolumbiji 28,5 miliona i po 20 miliona dolara Tunisu i Jemenu.

U junu ove godine se u Kongresu rasparavljalo o pomoći Izraelu i tada je naglašeno da je Izrael država kojoj SAD daje najveću vanjsku pomoć još od završetka Drugog svjetskog rata.

Sjedinjene Države su od nastanka Izraela toj zemlji dodijelile ukupno 124,3 milijarde dolara pomoći, a skoro cijeli taj iznos je izdvojen za vojnu pomoć.

Amerika i Izrael su za vrijeme mandata američkog predsjednika Georgea W. Busha potpisali bilateralni sporazum kojim se SAD obavezuje da će u periodu od 2007. do 2018. godine Izraelu godišnje davati po 30 milijardi dolara vojne pomoći. Aktuelni američki predsjednik Barack Obama je tokom zvanične posjete Izraelu 2013. godine dao riječ da će se pridržavati tog sporazuma.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.