Izrael oslobodio Turkinju optuženu zbog pomaganja Hamasu

Izrael je oslobodio Turkinju koja je uhapšena dok je bila u posjeti toj zemlji s turističkom vizom i optužena je za pomaganje palestinskoj militantnoj grupi Hamas, u slučaju koji je razbjesnio Ankaru, saopćio je u ponedjeljak njen advokat.

Turska je zaprijetila odmazdom nakon hapšenja Ebru Ozkan prošlog mjeseca. Bivši saveznici dugo su vremena u sporenju oko izraelske politike prema Palestincima i statusa Jerusalema.

Advokat Ozkan, Omar Khamaisi, izjavio je da je ona u nedjelju otputovala avionom u Istanbul, sedmicu dana nakon što ju je optužio izraelski vojni sud. Žalbeni sud naredio je njeno oslobađanje i vraćanje pasoša njegovoj vlasnici, kazao je on Reutersu, dodajući: “Optužnica još stoji, ali mislim da će i ona također biti povučena”.

Turska novinska agencija Anadolija navela je riječi Ozkan po slijetanju na aerodrom kako se zahvaljuje predsjedniku Tayyipu Erdoganu što se zainteresirao za njen slučaj.

Izraelski vojni portparol nije imao nikakvog trenutnog komentara.

Ozkan je uhapšena na aerodromu Ben Gurion prošlog mjeseca kada je čekirala avionsku kartu za povratak kući nakon posjete Jerusalemu, gdje džamija Al Aqsa privlači hodočasnike iz nekolicine muslimanskih zemalja koje imaju diplomatske odnose s Izraelom.

Ona je optužena za pomaganje, slanje novca i paketa Hamasu, kojeg smatraju terorističkom organizacijom Izrael i Zapad, ali ne i NATO i Turska. Advokat Ozkan odbacio je optužbe kao neosnovane i potencijalno politički mortivirane.

Hamas nije komentirao slučaj.

Turska vlada nazvala je izraelski tretman Ozkan i nekoliko ostalih uhapšenih turskih posjetilaca kao “nehumanu politiku” koja pogoršava bilateralne veze.

Ankara se žestoko protivi američkom priznanju u decembru prošle ghgodine Jerusalema kao izraelske prijestonice. Palestinci žele svoju državu s prijestonicom u istočnom djelu grada u kome se nalazi džamija Al Aqsa, kao i nekoliko velikih kršćanskih i jevrejskih svetišta, piše Reuters.

Vezani članci

Sirijske snage presrele izraelske projektile blizu Damaska

Visokoin.com

Vučić: Ne volim nametnute odluke, ali s Bošnjacima moramo graditi bratske odnose

VISOKOIN.COM

TRESLI SE ZIDOVI Hrvatsku pogodio zemljotres magnitude 4,3

Visokoin.com

Vlada Crne Gore ograničila cijenu hljeba na pola eura

Visokoin.com

Vijeće sigurnosti UN-a odbacilo Rezoluciju Rusije i Kine o ukidanju OHR-a

VISOKOIN.COM

Zdravko Mamić podmirio čitav dug Hrvatskoj, u budžet je uplatio 45 miliona kuna

VISOKOIN.COM