Izumili bateriju koja se puni za samo 2 minute, traje 20 godina

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Znanstvenici u Singapuru dizajnirali su iznimno trajnu bateriju koja se može napuniti 20 puta brže od sadašnjih uobičajenih baterija. Točnije, za samo dvije minute napunit će se na 70 posto kapaciteta, javljaju Agencije.

Radi se o litij-ionskoj bateriji, koja se može napuniti 10.000 puta, što bi značilo da će trajati više od 20 godina, što je golem napredak u odnosu na sadašnje koje traju dvije do tri godine. No, na tržištu ćemo ih vjerojatno vidjeti kroz dvije godine.

Znanstvenici s tehnološkog sveučilišta Nanyang kažu da bi ovo moglo imati golem utjecaj na cijeli niz industrija. Prvenstveno, na području električnih automobila koji bi ovako postali još prihvatljivija alternativa automobilima na benzin jer se sada pune satima, a baterije imaju ograničeni vijek korištenja.

”Električni automobili dramatično će moći povećati svoj doseg sa samo pet minuta punjenja, što je usporedivo s punjenjem benzina”, kaže profesor Chen Xiaodong koji je vodio studiju. Naglašava i da će ovime moći drastično smanjiti toksični otpad koji se generira odbačenim baterijama, prenose 24sata.hr

Do samog napretka došlo je nakon što su znanstvenici zamijenili grafit, od kojeg se sastoji anoda (negativni pol baterije). Umjesto njega su stavili materijal poput gela od titanijeva dioksida. To je materijal kojeg ima u velikim količinama u tlu, siguran je i jeftin, a koristi se i kao aditiv u hrani. Znanstvenici su otkrili kako prirodnu strukturu transformirati u sićušne nanocijevi, što je ubrzalo kemijske reakcije u novim baterijama.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.