Izvještaj o slobodi medija u BiH: Anarhija i politički pritisci

Vijeće za štampu BiH, organizacija Civil Rights Defenders (CRD) i Udruženje “BH novinari” predstavili su danas u Sarajevu Izvještaj u sjeni za BiH koji analizira stanje u novinarstvu, a na osnovu 27 preporuka Vijeća Evrope za medije u demokratskom društvu.

Izvještaj je trebala uraditi Parlamentarna skupština BiH, ali ni godinu dana od dobijanja indikatora od Vijeća Evrope ovaj posao nije urađen. Stoga su tri navedene organizacije napravile Izvještaj u sjeni.

Ovaj izvještaj, pojasnila je izvršna direktorica Vijeća za štampu Ljiljana Zurovac, nije pokazao naročiti napredak BiH na polju stanja medijskih sloboda i zaštite novinara.

“Rezultati su pokazali da su zakonska rješenja dobra, ali da je problem u njihovoj implementaciji. Također, i u ostalih 27 indikatora treba uraditi dosta popravki. Ovo nije nikakva kritika nikome, već dobar pregled situacije. Mislim da će PSBiH dobro doći ovakav jedan izvještaj da vidi gdje mu je stanje medijskih sloboda, a samim tim i demokratije u zemlji”, kazala je Zurovac.

Istraživanje je pokazalo da je stanje u oblasti medijskih sloboda teško te da je ono uzrokovano ogromnim političkim i ekonomskim pritiscima na medije.

“Javni servisi su već otvoreno pod određenim političkim pritiscima, a parlamenti krši vlastite zakone u slučaju izbora članova Upravnog odbora FTV. Vlada stanje anarhije koje treba hitno popravljati”, istakla je Zurovac.

Dodala je da Vijeće za štampu nema mehanizme da “natjera” vlasti da implementiraju preporuke Vijeća Evrope, ali smatra da, nakon ovog izvještaja, mora biti napretka jer je riječ o zvaničnom dokumentu.

“Efekta mora biti jer je ovo zvanični dokument napravljen na osnovu zvaničnog istraživanja i rada na terenu”, pojasnila je Zurovac.

Generalna sekretarka Udruženja “BH novinari” Borka Rudić istakla je da je zakonodavstvo u oblasti slobode medija i zaštite novinara dobro, ali problemi su itekako prisutni.

“Mi imamo problem u segmentu dokazivanja određenog djela.
Naprimjer, nedavno smo imali napad na novinara u Mostaru, a o ovome nisu željeli svjedočiti policajci iako su bili prisutni u tom momentu”, kazala je Rudić.

Neki od problema dijagnosticiranih u Izvještaju su loši uvjeti rada novinara, slabe plaće, neredovna uplata doprinoa, nedovoljna institucionalna zaštićenost novinara, nepostojanje ažurirane i relevantne statistike o broju sudskih slučajeva u kojima se protiv medija vodi proces zbog klevete, itd.

(VisokoIN/Fena)

Vezani članci

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

VISOKOIN.COM

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

VISOKOIN.COM

Za deset mjeseci u BiH više od 1,2 miliona turista

VISOKOIN.COM

Godišnje se u prosjeku od narkotika liječi oko 2.000 ljudi u FBiH

VISOKOIN.COM

Od mina ugroženo više od pola miliona stanovnika u BiH

VISOKOIN.COM

Vlašić i dalje top zimska destinacija u središnjoj Bosni

VISOKOIN.COM

Unesite komentar