Izvoz mesoprerađivačke industrije manji za sedam miliona KM

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Mesoprerađivačka industrija u BiH je za deset mjeseci ove godine ostvarila izvoz od 98,1 milion KM što je manje za oko sedam miliona u odnosu na isti period prošle godine.

Na drugoj sjednici Odbora prerađivača mesa i mesnih proizvoda Vanjskotrgovinske komore BiH je rečeno i da je pokrivenost uvoza izvozom iznosila 33 posto.

U izvozu su najviše bile zastupljene mesne prerađevine, te goveđe meso svježe ili rashlađeno.

Uvoz mesa i mesnih prerađevina u tom periodu iznosio je oko 250 miliona KM, što je više za oko osam miliona u odnosu na prošlu godinu. Što se tiče uvoza, najzastupljeniji su goveđe i svinjsko meso svježe ili rashlađeno, te mesne perađevine.

Na sjednici je, kao navode iz VTK BiH, istaknut problem nemogućnosti izvoza crvenog mesa u Evropsku uniju, ali su i pohvaljeni napori relavantnih institucija da se omogući izvoz mlijeka, piletine i jaja na to tržište. Također, diskutovalo se i o količinama i raspodjeli kvota uvoznog mesa za preradu u domaćoj industriji.

Sjednici su pored članova Odbora prisustvovali i predstavnici Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Ureda za veterinarstvo BiH i Izvoznog vijeća BiH.

Više vijesti