Jajce ima divnu publiku koja sa strašću gleda predstave

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Jajce je grad koji voli pozorište, grad koji ima najstarije Pozorišne igre u BiH. Jajce je grad koji ima publiku. Jajce je i grad koji ima svoj Gradski teatar Jajce. Istina nije to profesionalno pozorište, ali je voljeno u svom gradu.

O gradskom teatru Jajce, koji je obnovljen drugi put nakon deset godina, ljubavi prema pozorištu, Pozorišnim igrama BiH za Fenu je govorila predsjednica UG Gradski teatar Jajce, članica žirija publike Pozorišnih igara BiH, profesorica Josipa Kulenović.

Kulenović podsjeća da je i prije osnivanja Gradskog teatra Jajce bilo nekoliko pokušaja obnavljanja tradicije stvaranja pozorišnih predstava u ovom gradu. Tako je 2006. godine, na 25. Pozorišnim/kazališnim igrama izvedena predstava “Hasanaginica” Alije Isakovića u režiji Rijada Dedića. Predstava je doživjela i nekoliko gostovanja – osim reprize u Jajcu, prikazana je i publici u Mrkonjić-Gradu i Livnu. Nakon “Hasanagice” bilo je još par hvale vrijednih projekata i zatim je uslijedila pauza od gotovo deset godina.

Novoosnovani Teatar predstavio se jajačkoj publici krajem septembra prošle godine izvođenjem “Mlinarevog ušura” autora Mustafe Hamura iz Jajca. Okupila se grupa ljudi različitih profila, zanimanja i godina i nakon mjesec dana intenzivnog rada, predstava je ugledala svjetlo dana. Zbog velikog zanimanja publike, reprizirana je polovinom novembra
Treće, možda i najemotivnije izvođenje predstave dogodilo se na Igrama, nakon čega je upriličen i razgovor o predstavi.

– Jajačka publika je jako vezana za ovaj festival. Tih desetak dana godišnje je prilika da pogledamo najuspješnije predstave profesionalnih pozorišta iz naše države pa i regiona. To je prilika da ugostimo ljude koji iz godine u godinu postaju naši sugrađani, barem u tom kratkom periodu trajanja Festivala. Bez obzira na trenutno stanje u kulturi i poremećeni sistem vrijednosti, Jajce ima divnu i vjernu publiku, ljude koji s istom strašću gledaju i naše predstave i spektakle profesionalnih pozorišnih kuća. Upravo zato zaslužuju da im ubuduće zahvalimo predstavljanjem novih projekata na kojima se već radi – kazala je Kulenović govoreći o značaju pozorišta i Pozorišnih igara za građane Jajca.

Rad Gradskog teatra pomažu direktor Doma kulture Jajce Mevzudin Duranović, uposlenici Doma, pomoć su pružili članovi prijeratnog amaterskog pozorišta. Također, načelnik Općine Jajce Edin Hozan je na samom početku ponudio svoju pomoć i podržao rad Teatra.

O planovima za rad Gradskog teatra Kulenović je rekla da će se bazirati na „domaćim“ tekstovima, bilo lokalnih autora ili onih iz regije, dodavši da su pregovori u toku i pripremaju nekoliko novih iznenađenja za publiku.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.