Jak vjetar otežava gašenje požara u Hercegovini

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Požari u BiH ne jenjavaju ni danas. Na lokalitetu Pologa i Šehovine gori nisko rastinje i trava na velikom prostoru koji je prilično nestabilan.

Prema riječima direktora Federalne uprave za civilnu zaštitu (FUCZ) Fahrudina Solaka, vatrogasci su na terenu i gase požar, ali problem stvara jak vjetar zbog kojeg ne mogu djelovati helikopteri.

– Za sada nema ugroženih kuća. Nadamo se da će se vjetar smiriti kako bismo mogli djelovati na tom prostoru sa helikopterima. Na lokalitetu kod Hutovog Blata ima malo požara, ali vatrogasci kontrolišu situaciju. U Jablanici gore obronci i stjenovite litice kojima se ne može priči, ali i taj dio je pod kontrolom – kaže Solak.

Dodaje da je u Stocu, na lokalitetu Bijelovića, i dalje aktuelan jedan požar promjenjivog smjera, a otežavajuću okolnost predstavljaju i minska polja koja se nalaze u blizini.

– Nadamo se da požar neće ući u njih. Za sada nema ugroženog stanovništva. Trenutno helikopteri ne mogu djelovati zbog jakog vjetra koji ih ometa. Najavljeno je da će kolege iz OS BiH sutra ujutro djelovati – ističe on, napominjući da će se situacija pratiti čitavu noć.

Poručuje da situacija nije alramantna jer se u blizini područja pod požarom ne nalaze kuće i naseljena mjesta. Naglasio je da su požarom zahvaćena nepristupačna strmovita mjesta, pod stijenama i kamenjem.

– Na tim mjestima je nisko nisko rastinje i trava. Nema prirodnih dobara. Vatrogasci kontrolišu sva mjesta na koja bi se požar mogao proširiti. Za sada nema razloga za brigu. Najveći problem su visoke stijene na kojima gori nisko rastinje, jer su nepristupačne, a i dim stvara određene probleme – pojasnio je Solak.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.