da block

Jašarević traži dozvolu da kontaktira s majkom

da block

Istraga o terorističkom napadu na Ambasadu SAD u Sarajevu koji je izveo Mevlid Jašarević iz Novog Pazara, pripadnik vehabijskog pokreta u Maoči, i dalje traje. Do sada su, osim Jašarevića, pritvoreni Dino Pečenković, Munib Ahmetspahić i Emrah Fojnica. Jašarevića je jučer u pritvoru sarajevskog Kaznenopopravnog zavoda posjetio njegov branilac, advokat Senad Dupovac.

– Jašareviću je dozvoljeno obavljanje džuma-namaza u okviru pritvorske jedinice s drugim pritvorenicima. Danas (jučer, op. a.) bio je na džumi. I dalje su mu uskraćeni telefonski razgovori s majkom i bližom familijom. Podnio sam zahtjev Sudu BiH da mu se dozvoli razgovor, ali Tužilaštvo se tome protivilo, obrazloživši da je rano za takve kontakte u ovoj fazi istrage. Smatram da je Sud, bez obzira na protivljenje Tužilaštva, mogao odobriti kontakt s majkom. Ona je u Beču – kaže Dupovac.

On je istakao da mu je u razgovoru Jašarević kazao da Pečenkovića i Ahmetspahića poznaje, ali i dalje tvrdi da je napad na Američku ambasadu njegovo samostalno djelo. Za trećeg uhapšenoga, Fojnicu, čvrsto tvrdi da ga uopće ne poznaje, kaže Dupovac.

Jašarevićeva supruga još je u BiH, na tajnoj lokaciji. Na njenom ostanku u BiH insistirao je Jašarević, a ona ga je poslušala.

(VisokoIN)