da block

Jašarevićeva odbrana traži originalni tekst američke optužnice

da block

Odbrana teroriste Mevlida Jašarevića, optuženog za teroristički napad na američku Ambasadu u Sarajevu, uputila je putem Odsjeka za krivičnu odbranu Ministarstva pravde BiH službeni zahtjev američkom Ministarstvu pravde za dostavom originalnog teksta optužnice.

Američko Ministarstvo pravosuđa podiglo je 25. aprila optužnicu protiv Jašarevića za pokušaj ubistva zbog napada automatskom puškom na američku Ambasadu u Sarajevu.

Jašarevićev advokat Senad Dupovac rekao je da će nakon što službenim kanalima dobije originalni tekst tražiti prevod od sudskog tumača, nakon čega će se odrediti po pitanju američke optužnice.

“Tražit ćemo i od Suda BiH da se izjasni o ovom pitanju. Malo je neuobičajeno da optuženi zna da postoji optužnica, a da je nije dobio i ne zna šta u njoj piše, odnosno za šta ga američko pravosuđe tereti”, rekao je Dupovac.

On je istakao da Sud BiH ima potpuni legalitet i legitimitet da sudi Jašareviću, jer je izvršio napad izvan američke Ambasade i ranio državljanina BiH.

Američko Ministarstvo pravde navelo je da je optužnica protiv Jašarevića podignuta pred sudom u Vašingtonu prema deset tačaka, među kojima je pokušaj ubistva američkih službenika ili zaposlenika, pokušaj ubistva Amerikanaca unutar jurisdikcije SAD-a i napad smrtonosnim naoružanjem.

Tužilaštvo BiH podiglo je 23. aprila optužnicu protiv Jašarevića, Emraha Fojnice i Muniba Ahmetspahića, koji se terete za pripremu i izvršavanje terorističkog napada na američku Ambasadu u Sarajevu 28. oktobra prošle godine.

Tužilaštvo BiH će odgovornost optuženih dokazivati iskazima ukupno 39 svjedoka i stručnih vještaka, a uz optužnicu je priloženo više od stotinu materijalnih dokaza.
Jašarević (24), koji je rođen u Novom Pazaru, te Fojnica (21) i Ahmetspahić (22) iz Zenice, nalaze se u pritvoru.

(VisokoIN/Srna)