Jasmin Ahić: Makedonija je ukazala Srbiji na granice gostoprimstva

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Republika Srbija jeste sigurnosno i obavještajno vrlo jaka, i lider na ovome području ali sve ima svoje granice, pa i mogućnost da neko ko je regionalna snaga da vodi određene procese. Ne smije se zanemariti da postoji i drugi, kao i doza gostoprimstva pri čemu će svaka država i njen sigurnosti sistem reći da je dosta, kazao je za TV1 Jasmin Ahić profesor na FKN UNSA.

Ahić smatra da dešavanja diplomatski sukob između Beograda i Skoplja nije bezazlen i podsjeća na probleme koji su izbili prilikom konstituisanja skupštine u Makedoniji.

“Vidjeli smo u proteklih sedam dana da to nije nešto što je neozbiljno. Ono što bi bilo pogubno za sve strane unutar ovog nesporazuma, pa i za regiju uopće jeste da je to samo politička priča. Bili smo svjedoci dešavanja koja su se desila prilikom konstituisanja skupštine u Makedoniji i jednog brutalnog napada i umiješanosti određenih obavještajnih struktura unutar same Makedonije, i to nije uopće bezazleno, ali na ovom nivou diplomatskog skandala gdje se neće samo opozvati ambasador, jasno je da to pokazuje jednu napetnost u odnosima u regiji”, rekao je Ahić.

Ahić je istakao da je Srbija u sigurnosnom smislu svakako lider u regiji, ali svaka zemlja shodno tome ima određenu dozu gostoprimstva jer postoje i interesi drugih.

“BiH je jedno od geostrateških područja gdje NATO i Rusija traže svoju poziciju, dok Republika Srbija jeste sigurnosno i obavještajno vrlo jaka, i lider na ovome području ali sve ima svoje granice, pa i mogućnost da neko ko je regionalna snaga da vodi određene procese. Ne smije se zanemariti da postoji i drugi, kao i doza gostoprimstva pri čemu će svaka država i njen sigurnosti sistem reći da je dosta, sad ćemo preći na drugačije kanale i mislim da se to upravo desilo u Makedoniji”, kazao je Ahić.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.