-2.7 C
Visoko
23. Januara 2022.

JASMINA LEMEŠ NIJE GOVORILA ISTINU: Bivši uposlenik RTV Visoko nije naplatio 70.000 KM

Uz demant na dio teksta “SDA u Visokom čisti kadar bivše gradonačelnice” proslijeđeno je obilje dokumentacije iz koje se vidi da su u korist tog uposlenika donesene dvije pravosnažne presude, ali da nije naplaćen ni približan iznos koji je navela Lemeš

Na redakciju Žurnala stigao je demant na dio teksta “SDA u Visokom čisti kadar bivše gradonačelnice” u kojem se navodi da je Jasmina Lemeš, bivša menadžerica RTV Visoko i predsjednica Upravnog odbora JU “Centar za kulturu i informisanje” iznijela laž da je jedan od bivših uposlenika na osnovu kolektivnih ugovora naplatio oko 70.000 KM.

Uz demant nam je proslijeđeno i obilje dokumentacije iz koje se vidi da su u korist tog uposlenika donesene dvije pravosnažne presude, ali da nije naplaćen ni približan iznos koji je navela gospođa Lemeš.

Također, u korist uposlenika izrečena je i treća pravosnažna presuda, pred sami stečajni postupak, ali dosuđeni iznos nikada nije isplaćen.

JP RTV Visoko otišao je u stečaj 2018. godine, a s njim je tada i šest uposlenika ostalo bez posla.

Zbog stečajnog postupka podnesene su krivične prijave koje u Tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona stoje već tri godine. Jednom od tih prijava obuhvaćene su Amra Babić i nepoznate osobe zbog sumnje da su poduzele niz radnji kojima su prouzrokovale stečaj JP RTV Visoko. Namjera im je bila da izbjegnu obaveze prema uposlenicima koji su u skladu sa granskim kolektivnim ugovorom tražili isplatu pripadajućih naknada plata i doprinosa, a na osnovu pravomoćnih sudskih presuda.

Svu imovinu u vlasništvu JP RTV Visoko prenijeli su na novootvoreni JU “Centar za kulturu i informisanje” da bi na takav način umanjili imovinu JP RTV Visoko i ostavili ga u dugovima i bez imovine iz koje bi se mogli namiriti povjerioci.

(žurnal.info)

Unesite komentar