Javni emiteri gube tlo pod nogama

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Javni emiteri pokušavaju osporiti odluku Vijeća RAK-a BiH o dodjeli Multipleksa C komercijalnim televizijama u našoj zemlji, pod izgovorom da bi se time ugrozio proces prelaska sa analognog na digitalno zemaljsko emitovanje u Bosni i Hercegovini. To nije ni blizu istini, naprotiv, ovaj proces bi trebao ubrzati prelazak na digitalno emitovanje, jer javni RTV servisi već duži niz godina pokušavaju, namjerno ili nenamjerno, zadržati stanje onakvo kakvo jeste.

Lagodna pozicija

Iz političkih razloga, građani BiH dovedeni su u diskriminatorski položaj, jer za okončanje procesa prelaska na digitalno zemaljsko emitovanje u Bosni i Hercegovini ne nedostaje ni novac ni tehnika ni znanje. To je i omogućilo javnim RTV servisima, kao nosiocima ovog nacionalnog projekta, veoma lagodnu poziciju u kojoj oni planiraju svaki budući korak, ali i nedostatak konkurencije. To će se uskoro promijeniti.

Strategija prelaska s analogne na digitalnu zemaljsku radiodifuziju u frekvencijskim opsezima 174-230 MHz i 470-862 MHz u Bosni i Hercegovini sastavni je dio odluke Vijeća ministara BiH, kojom se Agenciji i drugim subjektima nalažu određene obaveze u procesu prelaska s analogne na digitalnu zemaljsku radiodifuziju, a u skladu sa obavezama države preuzetim međunarodnim sporazumima iz ove oblasti.

RAK je na osnovu pomenute strategije dodijelio pravo na korištenje prvog multipleksa (MUX A) Javnom RTV sistemu BiH. Osnovna karakteristika ove odluke je da se Multipleks A, koji je ranijim dokumentima bio predviđen za korištenje isključivo javnih RTV servisa, otvara i za korištenje drugim TV stanicama u BiH, uz saglasnost Regulatorne agencije.

Ključni problem je taj što javni servisi nisu ispunili obaveze i nisu postigli dogovor o formiranju zajedničkog tijela koje obezbjeđuje koordinaciju korištenja i upravljanja tehničkim resursima prenosive i emisione infrastrukture multipleksa A i B, odnosno nisu ispoštovali odluku VMBiH od 20. decembra 2016.

U zahtjevu upućenom Vijeću RAK-a ekspertski tim javnih RTV servisa, u sastavu Zdravko Šavija, Mensur Petrović i Saša Markanović, tvrdi da Pravilo o pružanju usluga upravljanja elektronskim komunikacijskim mrežama u digitalnoj zemaljskoj radiodifuziji i odluke o raspisivanju javnog poziva za dodjelu dozvole za Multipleks C nemaju zakonsko uporište i zahtijevaju da ih Vijeće Agencije stavi van snage. Međutim, iako iz tri javna servisa kažu da su spremni za proces digitalizacije, to ne pokazuju i u praksi. Došlo se do toga da se sada osporava i nadležnost Regulatorne agencije, što je zamjena teza iz razloga što javni RTV servisi nikada ranije to nisu činili u procesu digitalizacije.

Ilustracije radi, u radnim grupama koje su kreirale Strategiju o prelasku sa analognog na digitalno zemaljsko emitovanje bili su i predstavnici javnih RTV servisa, državnog i entitetskih ministarstava, koji tada nisu smatrali spornim definisane obaveze Agencije.

Priprema poziva

Važno je i napomenuti kako je Strategijom definisano da je Multipleks C namijenjen komercijalnom sektoru, što znači da javni RTV servisi ne mogu njime upravljati, jer su njima već dodijeljeni MUX A i MUX B. Javni poziv za MUX C je u izradi i na njega se neće moći prijaviti javni emiteri u BiH.

(Oslobođenje)

Više vijesti