da block

Jedan posto mladih u BiH vjeruje da mogu uticati na politiku

da block

Institut za razvoj mladih KULT u nedjelju je potpisao ugovor o saradnji s devet vijeća mladih/omladinskih savjeta iz Bosne i Hercegovine u okviru inicijative “Mladi odlučuju o demokratiji”.

Ugovore su potpisali izvršni direktor KULT-a Jasmin Bešić s predstavnicima udruženja iz Cazina, Srebrenice, Gradačca, Gornjeg Vakifa/Uskoplja, Goražda, Novog grada Sarajevo, Orašja, Starog grada Sarajevo.

Mladi iz bh. gradova Srđan Vidaković, Emina Sivić, Milena Nikolić, Ajdin Kahrović, Mirel Bijedić, Majda Softić, Šeherzada Halimić, Armin Terović i Dino Imširović su svojim potpisom zaključili kako je vrijeme da “Mladi odlučuju o demokratiji”.

“Politika i pristup Instituta za razvoj mladih KULT je direktan rad s mladima kroz neformalno obrazovanje, to je najkonkretniji način kako doprinijeti demokratskom procesu mladih” – kazao je u izjavu za agenciju FENA Muamer Logo, predstavnik KULT-a.

U svojoj praksi imaju i potpisivanje sporazuma s lokalnim zajednicama kroz koje direktno utiču na omladinsku populaciju ali i općinskih vlasti koje će umnogome kroz ovaj sporazum poboljšati svoj odnos prema mladima uređujući politiku i strategiju izdvajajući dodatna sredstva i novac.

“Problem je u tome što mladi izlaze na izbore, ali svoj glas daju na osnovu marketinških kampanja, a ne na zrelom racionalnom pristupu, baziranom na revizorskim izvještajima prije svega i na kritički donesenim odlukama”, kazao je Logo.

Samo jedan posto mladih u BiH vjeruju da mogu uticati na politiku i društveno-ekonomski aspekt u BiH, a dešavalo se da manje od 25 posto mladih izađu na izbore.

Većina njih ne razumiju dovoljno politički sistem u državi, što uveliko olakšava manipulaciju mladima tokom i nakon predizborne kampanje.

U 29 posto slučajeva mladi su odlučili ne izići na izbore i glasati, jer nisu znali kojoj političkoj stranci ukazati povjerenje.

Dvostruko je više mladih koji vjeruju da je nemoguće uticati na procese donošenja odluka kroz mehanizam posrednog učešća, kao što je glasanje na izborima.

Mladi odlučuju o demokratiji! – uključenost mladih u proces izbora inicijativa je kojom će KULT doprinijeti jačanju uloge građanskog društva u ostvarivanju ljudskih prava i demokratskih reformi, pospješujući građansko i političko učešće mladih u društvu, posebno tokom izbora i jačanju kapaciteta mladih u BiH, Moldaviji, Makedoniji, Kirgistanu i Srbiji.

Zemlje uključene u ovu inicijativu trenutno se suočavaju s tranzicijskim demokratijama.

Aktivno se zalažu za ostvarivanje ljudskih prava i uvođenje demokratskih reformi te nastoje poboljšati građansko i političko učešće mladih u društvu.

(VisokoIN/Fena)