Jedna kćerka poginula, druga se bori za život: “Rezervisale su kafić za proslavu rođendana”

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Prekjuče je trebao biti dan veselja, ali je bio dan žalosti. Prijatelju, valja nastaviti živjeti, ovim je riječima, brišući suze s lica, počeo razgovor za Dnevni avaz Vahidin Oruč, neutješni otac nastradale Lejle (17) i teško povrijeđene Ajle (18).

U stravičnoj nesreći koja je potresla građane Bosne i Hercegovine, život su izgubile i njihove prijateljice Nađa Neradin (17) i Ajla Ibrica (18), dok je teško povrijeđen Almir Ejubović (20), koji je, vozeći terenac BMW X5 brzinom od 244 kilometra na sat, udario u metalni stub na autoputu.

Vahidin priča da je Ajla odlučila dan ranije proslaviti rođendan, jer je petkom manja gužva te zbog koncerta Marije Šerifović na Koševu.

“Spremale su se od 12 sati, veselile su se punoljetstvu… Rezervisali su u nekom kafiću ili restoranu u 18.45, ali nisu nikad stigle… Majka Ajle Ibrice pozvala je moju suprugu i kazala da je na internetu vidjela smrskano vozilo i da po izgledu misli da je ono u kojem su one otišle… Ja ništa nisam čekao niti nekoga zvao, spremio sam se i pravo u KUM. Imao sam šta da vidim i čujem”, govori Vahidin.

Razgovor su prekidali brojni pozivi na Vahidinov mobitel. Zovu sa svih strana, svi žele izraziti saučešće, ublažiti bol nesrećnom ocu…

“Šta da ti kažem… Život ti se promijeni za sekundu. Supruga je na tabletama. Ona je otišla u bolnicu kod Ajle”, govori potreseni Vahidin.

Prema njegovim riječima, Lejla je davala znake života te je prvo prevezena u Opštu bolnicu “Prim. dr. Abdulak Nakaš”, a potom u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu.

“Lejlu su dva puta vraćali iz smrti, ali je treći put nisu uspjeli reanimirati”, kaže Vahidin.

On je otkrio da je Ajla Ibrica bila u vezi s Ejubovićem i da isprva on uopšte nije trebao da ih vozi, ali se upetljala zla sudbina.

“Trebao ih je voziti prijatelj Ermin Đulić, ali nije mogao zbog posla. Tako je Bog htio”, kaže nam Vahidin, dok mu upravo Đulić sa suzama u očima izražava saučešće.

Vahidin te njegov brat i otac koji su bili u društvu, nisu željeli komentirati ništa u vezi s Ejubovićem. Vahidin nam je potvrdio da ga niko od članova porodice Ejubovića nije kontaktirao i, kako je rekao, ni ne trebaju.

Brzo vozio

“Brzo je vozio, to je svima jasno. Badžo iz policije rekao mi je da su ranije bile skinute tablice s vozila, jer nije bilo registrovano, zbog čega je i imao različite oznake. Ali, to nije ni bitno”, kaže Vahidin.

Snagu mu, kako kaže, osim dragog Boga, članova porodice i prijatelja, daje nada da će se Ajla izvući, ali i šestogodišnja kćerka Nejra, koja nije ni svjesna šta se dogodilo.

“Pogledaj, prijatelju, moje zlatne jagode”, govori nam Vahidin dok pokazuje fotografije kćerki.

Višestruke povrede

Vahidin Oruč rekao je da je Ajla u stabilnom stanju, ali da je zadobila višestruke povrede.

“Ona je u komi, samo da pluća izdrže. Već je operisana, ima fiksator u nozi, slomljena joj je ruka, povrijeđena karlica… Uspio sam je i vidjeti… Nadam se, uz Božiju pomoć, najboljem”, kaže Vahidin.

Vahidin je rekao da su Ajla i Lejla bile članice Kulturno-umjetničkog društva “Ivan-planina” te da su, baveći se folklorom, obišle pola svijeta. Tako je nakon tragedije stiglo mnogo poruka iz Evrope, Francuske i Turske.

Više vijesti