-7.5 C
Visoko
20. Januara 2022.

Jedna od najlošijih pčelarskih sezona

Pčelarska sezona ove godine u Republici Srpskoj je jedna od najlošijih, pa se očekuje da će prinosi meda biti veoma mali i nikakvi, izjavio je Srni predsjednik Saveza udruženja pčelara Srpske Damir Barašin.

“Na našim prostorima maj je glavni mjesec paša, ali je bio kišan i jednostavo pčele nisu bile u mogućnosti da iskoriste taj potencijal koji imaju. Bagrem nam je propao, a nakon njega dolazi bagremac koji je izuzetno kasnio”, rekao je Barašin.

On je dodao da preostaje još da se pokuša iskoristi livadska paša, ali da ne očekuje da će se nešto bitnije promjeniti o pitanju prinosa meda u Republici Srpskoj.

Najmedonosnije biljke na ovim prostorima su bagrem, bagremac, lipa i kesten, ali su se pčelari, kako je rekao Barašin, suočili sa toplim ranim proljećima gdje su se u aprlu pčele dobro razvile i očekivala se dobra sezona kada je riječ o bagremovoj paši, koja je propala zbog kišnog maja.

On je napomenuo da su posljednje tri do četiri pčelarske sezone katastrofalne i da se u razgovoru sa starijim pčelarima može čuti da se ne pamte ovakve loše godine.

“Evidentno je da su prisutne klimatske promijene koje zadaju velike probleme pčelama i nama pčelarima jer izostaje medenje biljaka. Ova sezona predstavlja jedan veliki izazov za sve pčelare u Republici Srpskoj o pitanju uzimljavanja”, rekao je Barašin.

Kada je riječ o cijenama meda, Barašin je rekao da je došlo do blagog povećanja cijena u odnosu na prije dve godine, gdje bio 15 povećan je na 16, ili sa 16 na 17 KM , dok je u Hercegovini konstantna cijena meda od 18 do 20 KM po kilogramu.

Barašin je napomenuo da je svake godine usljed bolesti – varoe i američke gniloće evidentno uginuće pčelinjih zajednica zbog čega će Savez u narednom periodu više pažnje posvetiti edukaciji mladih pčelara u Republici Srpskoj.

Unesite komentar