Jelah: Utajili blizu 120.000 KM poreza

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv K. E. (1979.) iz Tešnja, državljanke BiH i – “AD-NERKOMERC“ d.o.o. Jelah, sa sjedištem u Tešnju – pravne osobe koja je registrovana na ime vlasnice K. E., saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Prema navodima optužnice, optužena K. E. kao odgovorna osoba u pravnoj osobi “AD-NERKOMERC“ d.o.o. Jelah i pravna osoba „AD-NERKOMERC“ d.o.o. Jelah se terete da su, u namjeri da izbjegnu plaćanje poreza na dodanu vrijednost, nabavljene proizvode – cigarete prodavali njima poznatim kupcima na crnom tržištu bez evidentiranja u poslovnim knjigama društva, a sačinjavali lažnu – fiktivnu dokumentaciju o prodaji robe pravnim osobama s umanjenom cijenom, odnosno umanjenom poreskom osnovicom za PDV, a koje pravne osobe nisu stvarno preuzele robu.

Prema navodima optužnice, porezni obveznik “AD-NERKOMERC“ d.o.o. Jelah je dio prometa duhanskih prerađevina vršio na taj način što je robu – cigarete prodavao i isporučivao po tržišnoj vrijednosti njima poznatim kupcima i naplatu vršio u gotovini.

Za takav promet porezni obveznik nije izdavao nikakav račun kupcima robe, niti je taj promet evidentiran. Fakture po kojima nije bilo stvarne isporuke robe sadržavale su rabat i na taj način je porezni obveznik vršio umanjenje porezne osnovice za obračun PDV-a.

Također, pravna osoba “AD-NERKOMERC“ d.o.o. Jelah je ovim kupcima davala i mjesečne popuste na promet robe, što je naknadno umanjivalo obaveze PDV-a.

Optuženi su na taj način oštetili budžet BiH u iznosu od 119.357,00 KM.

Optužena K. E. se tereti da je kao odgovorna osoba u pravnoj osobi „AD-NERKOMERC“ d.o.o. Jelah, zajedno s pravnom osobom „AD-NERKOMERC“ d.o.o. Jelah, izbjegla da plati davanja propisana poreskim zakonodavstvom BiH na način da su pružali lažne podatke o stečenim oporezivim prihodima pravne osobe „AD-NERKOMERC“ d.o.o. Jelah kao poreskog obveznika, odnosno nisu pružali zahtijevane podatke o stečenim oporezivim prihodima i drugim činjenicama od uticaja na utvrđivanje iznosa obaveza, čime su počinili, K. E. produženo krivično djelo porezne utaje iz člana 210. stava 2. u vezi sa stavom 1. u vezi sa članom 54. KZ-a BiH, a pravna osoba „AD-NERKOMERC“ d.o.o. Jelah produženo krivično djelo porezne utaje iz člana 210. stava 2. u vezi sa stavom 1. u vezi sa članom 54. i članom 124. stavom 1. tačkom a) KZ-a BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

(VisokoIN)

Više vijesti