Jeremić: Na Kosovu je geto, dođite i uvjerite se!

Ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić usprotivo se danas pokušajima nekih članica Vijeća sigurnosti UN i kosovskog ministra vanjskih poslova da situaciju na Kosovu prikažu ružičastom, istakavši da su geto i bodljikava žica ono što se na Kosovu može vidjeti, a da je srpsko stanovništvo na Kosovu najugroženije u Evropi.

“Pozivam Vijeće sigurnosti da dođe u Srbiju i na Kosovo i vidi kakva je situacija. Na stvari treba gledati onakve kakve jesu. Srbija je spremna da razgovara, da obeshrabruje bilo kakve pokušaje provokacija i držaćemo se toga, ali molim vas, nemojmo se zavaravati”, rekao je Jeremić.

Kako bi i konkretnim primjerima potkrijepio ono o čemu je govorio, Jeremić je podsjetio na nekoliko izvještaja svetskih organizacija kao što su Human Rights Watch, OSCE, Transparency International, kao i izvještaj Evropske komisije, koji na Kosovu konstatuju bujanje korupcije, diskriminaciju nealbanskog stanovništva, politički uticaj na sudstvo, lošu zaštitu svjedoka.

UNDP, naveo je on, u svom izvještaju konstatuje da demokratski proces nije u skladu sa demokratskim standardima, OSCE je zaključio da postoji politički uticaj na sudske procese, da se upućuju prijetnje sudijama a da je zaštita svjedoka loša, dok Human Rights Watch ukazuje da se situacija po pitanju ljudskih prava malo popravila.

(VisokoIN/Tanjug)