Jeste li u ime ljepote spremni žrtvovati i zdravlje?

Svi oni koji ne žele da im se tragovi starenja vide na licu i tijelu spremni su odvojiti novac za estetske intervencije. No, kako da budu sigurni da je onaj kome plaćaju za ovu uslugu dovoljno stručan i da će biti tretirani kvalitetnim materijalima?

Posljednjih godina, otkako su estetske korekcije lica i tijela sve popularnije, najsuvremeniji tretmani podmlađivanja se obavljaju ne samo u za to predviđenim ordinacijama, gdje bi se operacije jedino trebale obavljati, već i u kozmetičkim, pa i frizerskim salonima.

Istina je da se u javnosti često raspravlja oko toga što pojedine medicinske intervencije, poput mezoterapije, dermarolera, hemijskog pilinga ili ubrizgavanja hijaluronskih filera, obavljaju i oni koji za to nisu kvalificirani. Također, često se postavlja i pitanje korištenja neprovjerenih proizvoda, materijala i pribora što značajni pojeftinjuje tretmane, jer upravo te loše tvari mogu biti izvor brojnih zdravstvenih komplikacija.

Međutim, za sada sve ostaje samo na polemikama, a pacijenti se i dalje, nedovoljno informirani, olako prepuštaju nestručnim ljudima i njihovim jeftinim tretmanima.

Antiage proizvodi su skupi, jer nabava kvalitetnog, originalnog i odobrenog proizvoda od službenog uvoznika ne može i ne smije koštati ispod 250 eura, a cijena nekih filera kreće se i do 450 eura.

Ako se ovaj tretman nudi po drastično nižim cijenama, tada treba posumnjati u njihovu kvalitetu. Svjetsko je tržište preplavljeno kopijama hijalurona, botoksa, koktela za mezoterapiju, koji se nude i za 25 do 30 eura. S druge strane, jasno je zašto pojedinci željni podmlađivanja za manje novca pristaju na tu vrstu otrovanja, no postavlja se pitanje kako oni koji se nazivaju stručnjacima uopće imaju smjelosti koristiti takve lažne proizvode i ubrizgavati ih u druge ljude bez straha od komplikacija?

Ako dođe do komplikacija, pacijent je i fizički i financijski oštećen, i obavezno mora ponovno potražiti pomoć kako bi se ispravila greška nestručnih i nesavjesnih rukovoditelja ovakvim postupcima. Ono što treba imati na umu jest da se šteta nanijeta koži, u velikom broju slučajeva, više ne može popraviti.

Zbog toga je od iznimne važnosti da se prije bilo kakve estetske operacije prvo dobrano informirate o tome kome poklanjate svoj novac i povjerenje, ali i kakve usluge kupujete.

(VisokoIN)