da block

Jeste li znali da su grickalice ovoliko štetne?

da block

Poznato je da su grickalice poput čipsa u kategoriji nezdrave i nepoželjne hrane, ali nova studija otkriva i puno gore stvari o njima.

Onaj ko ima naviku redovno jesti slane grickalice pržene u ulju i prepune nepoželjnih dodataka riskira puno više od pretilosti ili bolesti srca.

Nova studija kaže kako su takve grickalice opasne za nerođenu djecu, hiperaktivnost kod djece i potencijalni karcinom kod odraslih.

Jedna je anketa pokazala da trećina malenih Britanaca čips i slične grickalice jede svaki dan što je opasno za njihov razvoj i zdravlje. Daily Mail piše da je jedno pakiranje čipsa dnevno u godini dana jednako tome kao da ste popili pet litara ulja.

Zapravo, samo u Velikoj Britaniji rezultati pokazuju kako se pojede oko šest milijardi paketa grickalica na godinu, a to je ravno izračunu da se grickalice jedu svake tri minute ili da jedna osoba pojede 100 paketa.

Autor knjige ‘Salt, Sugar, Fat: How The Food Giants Hooked Us’ Michael Moss objašnjava kako ga ne čudi da se grickalice toliko jedu jer, osim zaraznog okusa, imaju vrlo privlačna pakiranja koja mame s polica.

Dodaje da neka istraživanja pokazuju kako nam se najviše sviđaju grickalice koje su najhruskavije, a proizvođači su otkrili način da okusom, za koji su ključne sol i masti, stvaraju ovisnike o njima.

Uz pretilost, dijabetes i bolesti srca, sada je otkriveno da trudnice grickalicama mogu naštetiti svojoj djeci kao da su pušači. Radi se o hemikaliji akrilamid koja se nalazi u grickalicama, a može oštetiti DNA kod nerođenih beba.

(VisokoIN)