Jesu li “neugodni mirisi” štetni?

Iako su usljedile visoke temperature građani Visokog ponovo se suočavaju sa “neugodnim mirisima”, koji bez dileme dolaze iz kruga fabrike Prevent u Visokom. Prije nekoliko mjeseci Prevent i Visoko sklopili su “dogovor” zbog dobrosusjedskih odnosa da neće graditi spalionicu na području Općine Visoko. Činjenica je da Prevent upošljava najveći broj ljudi, da bi bez pomenute fabrike Visoko bilo mrtvo u ekonomskom smislu. Kroz finansiranje raznih kulturnih, sportskih i drugih dešavanja u Visokom kompanija Prevent je na neki naćin  iskazala svoju društvenu odgovornost, gdje su izdvojili preko 120.000. KM.  Međutim postavlja se staro pitanje na koje građani Visokog nemaju adekvatan odgovor “Šta to udišemo?“.  Stanovnici Visokog  još uvijek smatraju da “neugodni mirisi” su štetni po zdravlju. Jer pomenuta kompanija  još uvijek nije javno prezentirala hemijsku analizu onoga što građani već godinama udišu.

Šta  Visočani udišu?

U BiH ne postoji specijalizovana mjerna jedinica koja može odgovoriti na pitanje o hemijskom sastavu onoga što Visočani već godinama udišu. Dvije mjerne jedinice koje postoje u ZDK, jedna je vlasništvo Vlade ZDK, dok je druga vlasništvo Općine Kakanj, koje apsolutno nemaju nikakve veze s problemom čistoće zraka u Visokom. Upravo te mjerne jedinice ne mogu dati nikakve podatke vezano za “neugodne mirise” koji dolaze iz Preventa. Mjerni uređaj (LCD display) Preventa koji se nalazi preko puta Općine Visoko jasno prikazuje vrijednosti negativnih čestica i koncentracije (H2S – 0,000), a uposlenici na naplatnim kućicama vrlo brzo će raditi sa zaštitnim maskama i imat će benificirani radni staž, a mi i dalje nećemo otvarati prozore ukoliko od vlastitih domačinstva ne želimo imati javni WC!

Rešenje za Visoko

Monitoring nad radom Preventa izvrši neovisna specijalozovana strana kuća, a da istu plati Općina Visoko u cilju njihove neovisnosti i tačnosti. Tako da bi najnaivniji Visočanin povjerovao u tačnost Preventovih podataka kada su upitanju vrijednosti negativnih čestica i koncentracije “H2S”, te saznao što udiše.

(VisokoIN)