Jesu li ovo ključne stvari za fenomenalan seks

Ključ za fenomenalan seks i bolju emocionalnu povezanost s partnerom možda se krije u – polaganosti. ‘Slow seks’ (polagan seks) dio je ‘slow food’ pokreta koji, čini se, kao da oponira našem načinu života po kojem nastojimo sve napraviti na brzinu. No ići sporo, znači i dulje uživati.

Ženama je u prosjeku potrebno između 10 do 20 minuta da dostignu vrhunac, smatra dr. Debbie Herbenick i dodaje da to varira od žene do žene. No to se nakon duljeg vremena u vezi može pokazati kao velik problem. Kad vas hormoni ‘ne pucaju’, a strast se ne razbuktava tako brzo kao na početku veze, mnogi će u krevetu ostati nezadovoljni.

Životna i ljubavna trenerica Johanna Lyman zato smatra da nešto usporeniji pristup seksu smanjuje pritisak na partnere i povećava svačiji užitak, a zapravo ima potencijal da promijeni način na koji živimo te naš život i izvan spavaće sobe.

Pomoću ovih savjeta dobit ćete priliku bolje se upoznati s tim kako vaše tijelo reagira na senzualne stimulanse i povećati emocionalnu vezu s partnerom. Svaki od ovih savjeta može se provoditi samostalno. Možda ćete disati zajedno, a zatim preskočiti grljenje i ljubljenje. No ne treba zaboraviti da ideja produbljivanja intimnosti i prisnosti ima dvije strane: erotsku i emocionalnu. Obje su važne za dugoročnu sreću u vezi. Dovoljno je stoga sjetiti se i jednostavno usporiti.

Ovo je pet načina na koje možete prakticirati ‘slow seks’:

1. Započnite s deset minuta gledanja jedno drugome u oči. Cilj je da se približite. Sjednite udobno i okrenite se jedan drugome te pogledajte svog partnera bez dominantnog predznaka. Većina nas je dešnjaka pa će vam pogled bježati ka partnerovom lijevom oku. Možete treptati, a pokušajte se i nasmiješiti. Nemojte se iznenaditi ako vam je to isprva neobično jer ljudi nisu naučeni gledati se u oči.

2. Dišite zajedno. Kad se osjetite ugodno gledajući partneru u oči, pređite na disanje. Pokušajte disati prirodno, kroz nos. Partner neka pokuša prilagoditi svoje disanje. Možete staviti svoju ruku na njegovo srce, i on može imati svoju na vašem, ako imate problema u sinkroniziranju daha.

3. Vrijeme za grljenje. Provedite barem pola sata u maženju, grljenju i ljubljenju s partnerom – ali odjeveni. Ne prelazite na drugu frazu prebrzo. Ako partner postane nestrpljiv, olakšajte stvari – humorom.

4. Masaža. Naizmjence si trljajte leđa mirisnim uljima za masažu. Koristite duge, spore pokrete s umjerenim pritiskom koji ne idu ispod struka. Nakon najmanje pet minuta možete trljati svoje grudi o njegova leđa.

5. Orgazmička meditacija. Posljednje, ali ne i manje važno: Nicole Daedone u svojoj knjizi ‘Slow Sex: The Art and Craft of the Female Orgasm’ smatra da je orgazmička meditacija zapravo praksa koja bi trebala odagnati sve misli o tome što bi trebalo biti i usredotočiti se na ono što zapravo jest. Stavljanjem fokusa na točku kontakta između vas dvoje i osjeta povezanosti preko nje sve ostalo nestaje.

(VisokoIN)