Jesu li ovo razlozi zbog kojih Turska ne napada Islamsku državu?

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Koalicija na čelu sa SAD-om usredotočena je na zračne napade oko sirijskog grada Kobanija, ali saveznik NATO-a, Turska, još nije poduzela mjere za zaustavljanje Islamske države. USA Today izdvojio je pet mogućih razloga za nedjelovanje Turske.

1. Ljutnja prema Americi.

Turski predsjednik Tayyip Erdogan frustriran je jer se SAD nije umiješao u trogodišnji civilni rat u Siriji sve dok radikali Islamske države nisu preuzeli velike dijelove Iraka. Erdogan je pozvao SAD da pomogne sirijskim umjerenim pobunjenicima da svrgnu režim sirijskog predsjednika Bashara al Assada, ali ne želi poslati turske vojnike u borbu.

2. Ljutnja prema Kurdima.

Kobani je u rukama kurdske frakcije čiji se vođe u Damasku nikada nisu priključile borbi za svrgavanje Assada. Assadov režim u posljednje tri godine nije napao grad. ‘Sada Kobani treba Tursku, ali Turska odgovara: Kockali ste se tri godine i već pozivali na autonomiju regije bez da ste se savjetovali s nama, tako da je ovo dio kockanja. Sada ste prepušteni sami sebi”, objasnio je Ilhan Tanir, dopisnik turskog Vatana.

3. Nedostatak povjerenja.

Turska se 30 godina borila s kurdskim separatističkim pokretom – PKK. Kurdska frakcija na čelu Kobanija, PYD, povezana je s PKK-om koji Erdogan vidi kao ekvivalent Islamskoj državi. Kao rezultat toga, vlada strahuje da će ukoliko osigura pomoć za kurdske borce ona će biti upotrebljena protiv Turske.

4. Zabrinutost oko terorizma.

Militanti su oružje i borce u Siriju usmjeravali preko Turske. Islamska država i Al Kaidina podružnica u Siriji imaju izgrađenu mrežu u Turskoj. ‘Ako Turska napadne ISIS u Siriji, moglo bi doći do ozbljnog odgovora u Turskoj, a Turska ne želi preuzeti taj rizik’, rekao je Tanir.

5. Veze s Islamskom državom.

‘Turske sigurnosne i obavještajne službe možda imaju veze s militanstima Islamske države. Skupina je oslobodila 46 turskih diplomata koje je otela dan prije zračnih udara koje je pokrenuo SAD. Turska je moguće znala da će zračni napadi početi pa je pritisnula svoje kontakte u Islamskoj državi da pusti diplomate. ‘To podrazumijeva da Turska ima veći utjecaj ili snažnije veze s ISIS-om nego ljudi misle”, kaže Tanir.

(VisokoIN)

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.