da block

Još se ne zna hoće li BiH ostati bez 7,5 miliona eura od EU-a

da block

Delegacija Evropske unije u BiH nije danas imala ništa novo za saopćiti u vezi sa prošlosedmičnim upozorenjem da bi BiH mogla ostati bez 7,5 miliona eura pomoći EU za popis stanovništva zbog neispunjavanja neophodnih uvjeta.

Glasnogovornik Delegacije EU u BiH kratko je odgovorio Feni da bi ovo pitanje trebalo postaviti nadležnim bh. institucijama – Agenciji za statistiku BiH i Uredu ministra prometa i komunikacija BiH Damira Hadžića, koji je ujedno koordinator priprema za popis stanovništva u BiH.

Evropska unija planirala je osigurati dodatnih 7,5 miliona eura za podršku provođenju popisa stanovništva u Bosni i Hercegovini. Ta sredstva, u obliku granta Agenciji za statistiku BiH, direktno bi podržala popisni rad na terenu i pokrila oko 35 posto ukupnih procijenjenih troškova popisa stanovništva.

Taj iznos je dodatak na već osiguranih 4,5 miliona eura koje je EU izdvojila za tehničku pomoć, opremu neophodnu za popis i podršku Međunarodne posmatračke operacije.

Kako je upozoreno prošle sedmice, da bi novac bio stavljen na raspolaganje, bh. vlasti sada moraju razviti i usvojiti finansijski plan za popis stanovništva.

(VisokoIN/Fena)