Jose Mujica je najsiromašniji i najsretniji državnik svijeta!

Predsjednik Urugvaja Jose Mujica u svojoj zemlji ima nadimak „El presidente mas pobre“ ili u prijevodu najsiromašniji predsjednik. On taj nadimak zaista i zaslužuje zbog svog neobičnog životnog stila.

Njegova plata iznosi 12.500 dolara, ali on od tog iznosa uzima samo 1.250, odnosno 10 posto, a ostatak daje siromašnima. Kaže da mu je taj iznos dovoljan za osnovne troškove, a ostatak mu ne treba.

“Dobro mi je sa toliko novca. Mora da bude, jer znam koliko Urugvajaca preživljava sa mnogo manje”, kaže Mujica.

On sa svojom ženom živi skromno u seoskoj kući. Njegova supruga je senatorka, a i ona donira dio svojih prihoda. Najvrjednije što posjeduje predsjednik kada je u pitanju pokretna imovina je “volkswagenova buba” koja košta 2.000 dolara.

U skladu sa svojim načelima, od dolaska na vlast 2010. godine, Mujica je reformirao zemlju koja je sada među najmanje korumpiranim u cijelom svijetu. Predsjednik Urugvaja nema dugova, nema ni račun u banci, a uživa na svojoj farmi cvijeća u društvu svog psa Manuela.

Odbio je smještaj u predsjedničkoj palati, a tokom zime ju je ustupio beskućnicikma da bi ih sačuvao od smrzavanja. Pod njegovim vodstvom Urugvaj nije osjetio ekonomsku krizu i ekonomija ove male južnoameričke zemlje ima čak trend rasta.

(VisokoIN)

Vezani članci

Hamza Alić sportista godine u BiH

VISOKOIN.COM

Berlusconi: Bolje u zatvor nego na prinudni rad

VISOKOIN.COM

Čovjek preminuo nakon ujeda krpelja

VISOKOIN.COM

Srbija: Ugušili bebu i bacili je iz autmobila!

VISOKOIN.COM

U Beogradu novi slučajevi oboljelih od groznice Zapadnog Nila

VISOKOIN.COM

Španski mašinovođa optužen za smrt 78 ljudi

VISOKOIN.COM

Unesite komentar