Josip Šimić uhapšen zbog falsifikovanja dokumenata SIPA-e

Po nalogu Tužilaštva Kantona Sarajevo, pripadnici SIPA-e uhapsili su Josipa Šimića, potvrdila je za Oslobođenje glasnogovornica Tužilaštva Azra Bavčić.

Kako je kazala Bavčić, Šimić je uhapšen zbog sumnje da je krivotvorio službene dokumente.

Josip Šimić proteklih mjeseci bio je u centru nekoliko skandala, a posljednjih dana dospio je u žižu nakon što je Tužilaštvu BiH dostavio navodne dokaze o navodnom prisluškivanju glavne državne tužiteljice Gordane Tadić i potpredsjednice VSTV-a Ružice Jukić.

Nakon analize dokumenata, istražni organi su konstatovali da se radi o falsifikatu, što je danas potvrdilo i Tužilaštvo BiH u svom saopćenju za javnost. Nakon što je Šimić dostavio lažne dokumente, glavna državna tužiteljica Gordana Tadić je, kako podsjeća Žurnal, bez ikakvih provjera sazvala konferenciju za novinare na kojoj je optužila SIPA-u i ministra sigurnosti BiH da je prisluškuju, jer se, kako je tada saopćila Tadić, radi o vjerodostojnim razgovorima.

Međutim, naknadnom analizom je utvrđeno da su dokumenti i transkripti koje je Tužilaštvu BiH dostavio Josip Šimić – u suštini krivotvoreni. Istragom je, naime, utvrđeno da je Šimić na dopisu SIPA-e koji je njemu upućen tokom 2015. godine iskružio dio teksta koji se odnosi na njega, te je na to mjesto ubacio tekst u kojem je navedeno da se glavna tužiteljica Tužilaštva BiH prisluškuje.