Jovanović: Velike i štetne posljedice referenduma

Predsjednik Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović izjavio je danas da referendum na sjeveru Kosova nema pravne posljedice, ali da ima “velike i štetne” političke, psihološke, unutrašnje, regionalne i međunarodne posljedice.

– Ćutanje ili tiho gunđanje nekoliko zvaničnika u Beogradu i referendumski entuzijam nekoliko predsjednika opština nisu rješenje, to je uvod u novi problem – navodi se u izjavi Jovanovića agenciji Beta.

Lider LDP je izjavio da Srbi na sjeveru Kosova “ne smiju ostati u getu, između zvaničnog Beograda koji ne može da ih uklopi u svoje fraze, i Evropa i Kosovo i Prištine koja u ovakvoj situaciji ima izgovor za svoju poziciju”.

– Referendum na sjeveru Kosova ne može biti samo još jedna epizoda u haotičnoj srpskoj politici, njenom odnosu prema kosovskim Srbima, cijelom Kosovu, budućnosti 7,5 miliona građana Srbije i desetina hiljada Srba koje je takva politika najprije traumatizovala, a danas ne umije da im pruži odgovor ni na jedno ključno pitanje – izjavio je Jovanović.

Prema njegovim riječima, referendum koji se danas i sutra održava u četiri opštine na sjeveru Kosova, pokazuje i tragičnu sliku o sve manjem broju Srba i na sjeveru Kosova.

– Srbija, njena politika i institucije moraju da ponude rješenje, da ga traže i popravljaju i direktnim razgovorima sa Prištinom, u napuštanju koncepta koji kaže šta nećemo, ali već 20 godina ne umije da odgovori na pitanje šta želimo, kako ćemo živjeti, da li smo sposobni da konačno utvrdimo gdje počinje, a gdje prestaje naša odgovornost za živote ljudi, a ne samo za preambule, kvote i propale rezolucije – ocijenio je Jovanović.

Lider LDP je ocijenio da se rješenje za Kosovo i za položaj kosovskih Srba “ne može naći” u referendumu, ni u vezivanju za rezoluciju 1244 Savjeta bezbjednosti UN, za koju je rekao da je “sidro Miloševićeve kapitalucije i nudi zamrzavanje a ne prevazilaženje nesporazuma Beograda i Prištine, Kosovske Mitrovice i Prištine, Srbije i ogromne većine zemalja Evropske unije”.
Jovanović je dodao da je LDP spreman da zemlju vodi u pravcu promjene kosovske politike, rješavanja konkretnih problema Srba na Kosovu i direktnog dogovora sa Prištinom, koji će definitivno utvrditi “granice naših uzajamnih odgovornosti, nalaženje dodatnih garancija za Srbe uz prethodno ispunjavanje svih prava iz Ahtisarijevog plana”.

Prema lideru LDP, Ahtisarijev plan treba prihvatiti kao “osnovu i polazni minimum zaštićenih prava za srpsku zajednicu i njene organizovane i jasne veze sa Srbijom i izvjesnosti evropskih integracija obje teritorije koja će drastično umanjiti značaj formalnih granica”.

(VisokoIN)