JU “Dom zdravlja” Visoko: Sedmica borbe protiv tuberkuloze

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Prema Nacionalnom i Međunarodnom kalendaru zdravlja, treća sedmica septembra obilježava se kao sedmica borbe protiv tuberkuloze i plućnih bolesti. Cilj obilježavanja sedmice borbe protiv tuberkuloze je povećanje znanja o ovoj zaraznoj bolesti i svijesti stanovništva o važnosti suzbijanja i liječenja tuberkuloze i drugih respiratornih oboljenja.

Tuberkuloza je hronična bakterijska infekcija koja je vodeći uzrok smrtnosti među zaraznim bolestima u svijetu i predstavlja javno zdravstveni i ekonomski problem u većini zemalja. Širi se putem zraka i obično inficira pluća, mada mogu biti zahvaćeni i drugi organi. Posljednjih godina tuberkuloza je globalni problem sa trendom porasta, brišući granice između ekonomski nerazvijenih i razvijenih država. Najugroženije grupe koje obolijevaju od tuberkuloze su: siromašni, migranti, raseljena lica, alkoholičari, dijabetičari, narkomani.

Opći simptomi su gubitak apetita i smanjenje tjelesne težine, brzo zamaranje, malaksalost, noćno znojenje, blago povišena tjelesna temperatura i groznica, dok specifični simptomi dolaze od strane organa koji je zahvaćen tuberkuloznim procesom. Najčešće oboljevaju pluća i najvažniji respiratorni simptomi su kašalj koji traje duže od tri sedmice i ne prolazi na uobičajenu terapiju, otežano disanje, bolovi u grudima i iskašljavanje krvi.

Uvođenjem DOTS strategije liječenja tuberkuloze (Direct Observed Treatment Short Course), odnosno kombinovanog, kontrolisanog, kratkotrajnog, kontinuiranog liječenja pod direktnim nadzorom, postiže se dobra kontrola tuberkuloze i sprečava multirezistencija.

BCG vakcinacija djece po Zakonu o obaveznoj imunizaciji Bosne i Hercegovine (pošto spadamo u zemlje s visokom incidencom) je obavezna po rođenju. Dakle, nakon vakcinacije uzročnici tuberkuloze mogu ući u organizam, ali u većini slučajeva pojačane će ih odbrambene snage nadzirati ili uništiti.

BCG vakcina pomaže u zaštiti u djetinjstvu, ali će kasnije izgubiti nešto od svoje djelotvornosti. Budući da je glavni učinak vakcinisanja novorođenčadi zaštita djece, a kako su djeca, koja boluju od primarne tuberkuloze rijetko zarazna, BCG ima vrlo mali učinak na smanjenje broja zaraznih slučajeva kod odraslih u populaciji. Da bi se to smanjilo, daleko je važnije ispravno liječiti sve pozitivne bolesnike. Nacionalnim programom (NTP) za tuberkulozu Bosne i Hercegovine uvedenim 1994. godine, kao i njegovom prvom revizijom 1996. godine, te drugom revizijom 1998. godine, uključena je primjena DOTS strategije u našoj zemlji. Nadziranje bolesnika vrši se po Nacionalnom programu za suzbijanje tuberkuloze.

Liječenje tuberkuloze je standardizovano i strogo kontrolisano, ima dvije faze, uz primjenu četiri antituberkulotika u zajedničkoj kombinaciji i doziranih na kilogram tjelesne težine. Postoji široki asortiman, svima, dostupnih preparata koji se koriste u liječenju tuberkuloze. Bolnički tretman traje dva mjeseca, a ukupna terapija šest mjeseci. Ako liječenje ne traje koliko je određeno terapijskim režimom, bolest može recidivirati, što dovodi do rezistentnog oblika tuberkuloze, koji se daleko teže liječi.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.