Jukić pod zaštitom nakon prijetnji na Facebooku, Mektić kritikovao odluku

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Potpredsjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Ružica Jukić dobila je policijsku zaštitu nakon prijetnji koje su joj upućene na Facebook grupi “HAPSI Mektiću, samo HAPSI!!!”.

Jukić je u izjavi Balkanskoj istraživačkoj mreži Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) kazala da je zaštitu dobila preventivno, nakon što su članovi ove grupe pozivali na njen linč i vješanje.

“Radi se o prijetnjama gdje pojedinci traže linčovanje i vješanje. Preventivno sam dobila zaštitu, a policija odrađuje svoj dio posla. Ne bojim se ničega, pa ni tih prijetnji. Policija je procijenila da je potrebna zaštita, a ja ne bih o detaljima zaštite”, rekla je Jukić.

Ona dodaje da su izjave na Facebook grupi počele nakon tužbe za klevetu, koju je podnijela protiv ministra sigurnosti Dragana Mektića.

“Članovi te grupe rade u ime Mektića, a on bi se o tome trebao očitovati. Ako ne stoji iza ovoga, trebao bi to javno reći i distancirati se od svega. To jasno ukazuje da ti koji pišu i prijete, rade to nakon tužbe koju sam podnijela protiv Mektića. Mislim da je ovo neviđeno do sada. Napad na mene, Milana Tegeltiju i VSTV je sramotan i neosnovan. Istrajat ću u tome, a nalogodavce i dobrovoljce ćemo otkriti”, dodaje Jukićeva.

Sukob Ružice Jukić i Dragana Mektića traje još od kada su, zajedno gostujući na Federalnoj televiziji (FTV), iznijeli niz optužbi jedno protiv drugog.
“Ministar Mektić se davno mogao ovoga riješiti. Samo da je opovrgao svoje tvrdnje i priznao da je imao pogrešne informacije, nakon emisije na FTV-u. On ih nikada nije opovrgao, a ja ne odustajem od tužbe. Rezultat toga su i ove prijetnje na Facebooku”, smatra Jukić.

Mektić smatra da nema potrebe za bilo kakvim ograđivanjem od komentara na Facebook grupi, dodajući da je za nju čuo putem medija.

“Niti sam posjetio tu grupu, niti znam za nju. Samim tim, nema ni potrebe za ograđivanjem”, kazao je Mektić.

On je dodao i da je policijska zaštita koju je dobila Jukićeva, pokazatelj da smo potpuno neozbiljna država.

“Neko dobija policijsku zaštitu, jer je neko njegov nerad komentarisao na Facebooku. Pa to je strašno. Jukić je potpuno beznačajna ličnost za mene u ovom sistemu, a onaj ko joj je dao obezbjeđenje napravio je krupnu grešku. To pokazuje da smo smiješna država. Kad vidim ko sve dobija policijsku zaštitu, odlučio sam da ja svoju otkažem. Ne treba mi”, dodaje Mektić.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.