Julian Assange optužen po 17 novih tačaka optužnice

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange optužen je po 17 novih tačaka optužnice zbog nezakonitog pristupa i objavljivanja informacija i tajnih podataka o nacionalnoj odbrani, uključujući potencijalno kontroverzne tvrdnje da je njegovo objavljivanje pojedinih tajni bilo kriminalno.

U optužnici se navodi da je Assange radio s bivšim vojnim obavještajnim analitičarem Chelseom Manningom kako bi dobio hiljade stranica klasificiranog materijala te da je na WikiLeaksu objavio informacije u kojima je identificirao pojedine ljudske izvore koje je na taj način izložio riziku stavljanja u pritvor, piše CNN.

Službenici američkog ministarstva pravde naglašavaju kako je Assange objavljivao imena ljudskih izvora znajući da bi mogli biti povrijeđeni.

Assange je početkom ovog mjeseca osuđen na nešto manje od godinu dana zatvora jer je proglašen krivim za kršenje uvjeta jamstva nakon što je ušao u ekvadorsku ambasadu u Londonu kako bi izbjegao izručenje Švedskoj 2012. godine.

Optužnica protiv osnivača WikiLeaksa i australskog zviždača podignuta je u aprilu. Njemu je 2012. prijetilo izručenje Švedskoj gdje ga je policija namjeravala ispitati zbog optužbi da je seksualno napastovao i silovao jednu ženu.

Više vijesti