Juliji Timošenko se pogoršalo zdravstveno stanje

Zdravstveno stanje Julije Timošenko, koja je od 29. oktobra štrajkuje glađu u znak protesta protiv “falsifikovanja” općih izbora, naglo se pogoršalo, izjavio je u srijedu njen advokat i dodao da ona “jedva” ustaje.

“Stanje Julije Volodimirovne naglo se pogoršalo. Ona skoro više ne ustaje”, izjavio je za štampu jedan od njenih advokata Aleksandar Plahutijuk, nakon što je posjetio svoju klijenticu u državnoj bolnici u Harkivu, u koju je u maju prebačena iz zatvora zbog diskus hernije.

“Ona će ipak nastaviti štrajk glađu sve dok ne bude priznato falsifikovanje izbornih rezultata”, dodao je on.

Čini se da su se ukrajinske vlasti zabrinule za zdravstveno stanje Julije Timošenko posljednjih dana. Zatvorske službe su zatražile od parlamentarne poslanice za ljudska prava da nagovori Timošenko da odustane od svoje akcije, ali je ona odbila.

Kijev također poziva ljekare s berlinske klinike Milosrđe, koji liječe Juliju u Ukrajini, da je ponovo pregledaju, navodi se u saopćenju zatvorskih službi.

Ukrajina još uvijek nije objavila potpune rezultate općih izbora od 28. oktobra, na kojim je pobijedila stranka na vlasti i čije je rezultate u nekoliko općina osporila opozicija osudivši prevare.

Ove izbore su oštro kritizirali posmatrači Organizacije za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE).

Timošenko je osuđena na sedmogodišnju zatvorsku kaznu zbog zloupotrebe vlasti. Ovaj slučaj je izazvao ozbiljnu krizu između Ukrajine i Zapada koji smatra da sudsko gonjenje bivše ukrajinske premijerke ima političke motive.

(VisokoIN/Fena)

Vezani članci

Hamza Alić sportista godine u BiH

VISOKOIN.COM

Berlusconi: Bolje u zatvor nego na prinudni rad

VISOKOIN.COM

Čovjek preminuo nakon ujeda krpelja

VISOKOIN.COM

Srbija: Ugušili bebu i bacili je iz autmobila!

VISOKOIN.COM

U Beogradu novi slučajevi oboljelih od groznice Zapadnog Nila

VISOKOIN.COM

Španski mašinovođa optužen za smrt 78 ljudi

VISOKOIN.COM

Unesite komentar