Juncker govorio bh. parlamentarcima: Nacionalizam je otrov

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

“Htio bih da radite s nama, s visokim predstavnikom, sa Federicom Mogherini, povjernikom Hahnom, sve u duhu jedinstva kako bi Komisija preporučila vašu kandidaturu za pristup EU”, poručio je predsjednik Evropske komisije EU Jean-Claude Juncker bh. parlamentarcima.

On je istakao da je lično vezan za perspektivu BiH unutar Evropske unije, te da će Evropska komisija proučiti odgovore i početi pripremati mišljenje.

“Ovaj put je prirodan put za vašu državu. Vi ste integralni dio Evrope, teritorija, povijesti i kulture. Trebamo poboljšati, konsolidirati historiju i geografiju Evrope. Vaša budćnost je EU. EU je zajednica vrijednosti i na tome se temelji sva buduća integracija. Ovo je vaš izbor. Taj izbor je učinila i svaka članica EU. EU nije nikada sama po sebi bila evidentna, ona je izbor”, kazao je Juncker u obraćanju u Parlamentu BiH.

“To je i vaš izbor, mi ga podržavamo i on je zahtjevan. Nećete ništa postići ako ništa ne date. Ali to već znate. Tražit ćemo napore, građana, vođa i sve to kako biste obavili ove potrebne reforme i prešli sve faze za pristup. Premostite razdore, govorite jednim glasom. Razdori vode ka paralizi, zakašnjenju, a to nije dobro za građane”, istakao je Juncker.

Kazao je da se na proces priključivanju EU ne gleda kao na tehnički proces, nego je to pristup duhu i način života – koj se živi zajedno.

“Za to se trebaju ujediniti sve snage. Potrebni su i administrativni resursi, želja da zajednički učinite sve što je potrebno da budete članica EU. Vaš izbor je izbor za buduće generacije. Mi dugujemo mladosti da se angažiramo s uvjerenjem i da provedemo sve reforme da bismo im dali održivu budućnost za BiH”, rekao je Juncker bh. parlamentaricma nakon što je preuzeo odgovore na Upitnik Evropske komisije.

“Evropa nas uči o nama samima, traži da gledamo dalje od kulturnih razlika, razlika jezika, da nađemo harmoničnu koegzistenciju” – poruka je Junckera.

“Ja volim biti Luksemburžanin, to je patriotizam. To je plemenito, ali volim biti Evropljanin. Zato je potrebno da živim u miru, redu i u Evropi. Takav patriotizam nema veze sa nacionalizmom. Nacionalizam je otrov i suprotan evropskim vrijednostima”, kazao je.

“Revolitran sam kada čujem stranke kako drže ksenofobične govore. Uvijek ću se boriti protiv takvih govora. Mir je puno više nego kraj neprijateljstava, potpisa sporazuma. To je svakodnevna borba i hrabrost”, poručio je dodavši da je Evropa organizovana temeljem prava koje je veće od oružja.

Čestitao je političkim liderima i predstavnicima na svemu što su postigli u sferi EU puta, kazao da trebaju nastaviti ali i zamolio ih:

– “Molim vas da ujedinite svu energiju u evropsku agendu. I da ostvarite suradnju i koordinaciju. To podrazumijeva otvorenu demokratiju. Ona ne postoji bez kompromisa i smisla za suradnjom”.

– “Ne možete ostati na ideološkim pozicijama. Ako želite biti EU – treba vam niz reformi za vaše građane. Treba zaključiti korupciju… To nije povoljno za ulaganje. Treba zaključiti sve teritorijalne sukobe prije pristupa. U EU treba uvesti stabilnost, a ne nestabilnost”, izjavio je predsjednik Evropske komisije.

“Živjela Bosna i Hercegovina, živjela Evropa” – kazao je na koncu svog obraćanja bh. parlamentaricma Jean-Claude Juncker.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.