Kacin: BiH ne samo da blokira samu sebe već nazaduje od 2006. godine

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Godina koja je na izmaku nije bila dobra godina za BiH o čemu najbolje znaju sami građani. Ovu ocjenu je dao potpredsjednik Delegacije Europskog parlamenta za Albaniju, BiH, Srbiju, Crnu Goru i Kosovo Jelko Kacin, zamoljen za komentar događanja na europskom putu BiH u 2013. i očekivanja u 2014. godini.

– BiH ne samo da samu sebe blokira već zapravo nazaduje od 2006. godine, ali protekle godine je sva sklerotičnost i nefunkcionalnost političkog procesa u BiH došla do izražaja. Prije svega u neuspjehu primjene presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić-Finci” i maratonskim sesijama s komesarom Štefanom Fueleom koje nisu urodile plodom – naveo je Kacin.

Dok ekonomija BiH i nezaposlenost i dalje idu u sunovrat, smatra on, nekoličina pripadnika političke elite nije mogla naći konsenzus o najosnovnijim pitanjima kao što je demokratsko pravo svakog građanina da se kandidira na izborima.

– Ako se takvo ponašanje usporedi s državničkom odgovornošću i posvećenšću dvojice premijera, Ivice Dačića i Hašima Tačija, farsa u BiH postaje posve transparentna i porazavajuća – naglasio je.

Konstatira da nema nikakve odgovornosti prema građanima, a još manje prema ekonomiji.

– Gdje je tu budućnost? Promjene su neophodne i nadam se da će one doći u 2014. godini, i to prije izbora u listopadu. Nezaobilazni faktor u tome će biti angažman međunarodne zajednice, a naročito Berlina i Washingtona. BiH treba novi ustav, ali i mnoge nove političare, jer je to jedini put naprijed – zaključio je Kacin.

(VisokoIN)

Više vijesti