KAD NOVINARKA (ZA)KUHA…

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Iako je kroz svoje obrazovanje stekla diplomu Fakulteta političkih nauka i novinarski posao radila desetak godina, mlada Visočanka Harisa Mehmedagić prije nekoliko mjeseci je napravila veliki zaokret i pokrenula vlastiti biznis, odnosno otvorila tradicionalni obrt “Domaćica”. Za sve je na određeni način kriva kriza pronalaska posla, pa se tako Harisa okrenula proizvodnji tradicionalnih kolača i slastica te hobi kojim se bavila nekoliko godina pretvorila u posao. Kako ističe, pokretanje vlastitog biznisa u BiH, prije svega, zahtjeva mnogo hrabrosti i volje, a naročito tu misli na mlade ljude koji se prvi puta samozapošljavaju u oblastima za koje se nisu obrazovali.

“Ne postoje službe koje bi mlade poduzetnike usmjerile na samom početku, što bi im umnogome olakšalo prve korake. Poneki savjet možete dobiti od opštinskih službenika, ali i to zavisi od službe do službe. Sama registracija firme zahtjeva mnogo vremena, papirologije i novca. Sve su to stvari koje često mlade ljude odbijaju u realizovanju ideja. Ja sam diplomirani novinar, sa nekoliko godina radnog iskustva u elektronskim, printanim i novim medijima, a kuhanje je do sada bilo samo jedan od hobija. Okolnosti, a prije svega nedostatak posla u struci, dovele su do toga da moj hobi postane primarna djelatnost. Napravila sam prekretnicu u karijeri i dopalo mi se. Nisam pogriješila”, ističe Harisa uz naglasak da je u trenutku kada se odlučila za pokretanje vlastitog biznisa, dodatni vjetar u leđa bilo prijavljivanje na Program sufinansiranja zapošljavanja i samozapošljavanja Fedralnog zavoda za zapošljavanje, za koji je ispunila uslove te dobila određenu novčanu pomoć.

“Domaćica” je prijavljena kao tradicionalni obrt registrovan za proizvodnju i prodaju tradicionalnih kolača i slastica, upravo nešto što je nedostajalo Visokom.

“To je prodavnica kolača i malo neobičnija forma slastičarne kakvu nismo navikli imati u našem gradu. Upravo zbog toga je zanimljivo i pomalo iznenađujuće da su reakcije posjetilaca i kupaca pozitivne. Raduje me da su Visočani podržali nešto novo i ukazali mi povjerenje”, dodala je.

Njen cilj je kupcima ponuditi svježe i na domaći način pripremljene kolače i to je suština koncepta “Domaćice”. Kolači se pripemaju po tradicionalnim receptima, bez aditiva i gotovih krema, u malim količinama kako bi uvijek bili svježi.

“To kupci primjete i cijene. U vitrininama ‘Domaćice’, između ostalog, možete pronaći Divit baklavu, Prsten baklavu, Ružice, Pitu od jabuka, Pituljice sa slatkim kajmakom, torte, Šampitu, Krempitu, te Boem, čiji se recept dugo godina čuva u mojoj porodici”, rekla je Harisa Mehmedagić, koja je jedan dio svoje novinarske karijere radila i kao dopisnik “Naše riječi”.

(Neven K./Naša riječ)

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.