Kad padne Islamska država iz pakla će se dići još veće zlo

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Islamska država i grupe koje su joj se priključile svojim su djelovanjem i zločinima odvratile pažnju s ostalih džihadističkih skupina na koje su skoro svi zaboravili. No, dok Islamska država širi svoju propagandu i ratuje s praktično cijelim svijetom, Al-Kaida u tišini i daleko od pažnje javnosti ponovno jača svoje redove.

Islamska država je doživjela brojne uspone i padove u zadnjih godinu, iako je zabilježila više padova, uključujući povlačenje iz Sirije, Iraka i Libije. Drastično se smanjio teritorij kojeg kontroliše, što ide u prilog Al-Kaidi koja jača u Aziji i Africi.

Al-Kaida oštro kritizira Islamsku državu zbog svih užasa koje radi, ali to radi s ciljem dobivanja podrške muslimanskog svijeta, naročito plemenskih lidera i na taj način želi proširi svoju zajednicu. Za razliku od Islamske države, Al-Kaida se jako trudi kako bi im se približila i izbjegavaju bilo kakvu vrstu prijetnji, piše Independent.

Osim toga, Al-Kaida ne traži i ne želi publicitet.

“Al-Kaida smatra da će, ako se istaknu zauzimanjem teritorija privući protivterorističke obavještajne službe i zato se ne oglašavaju i rade u tišini”, smatra David Gartenstein-Ross, stručnjak za antiterorizam.

Kada su u oktobru ubijena tri važna člana Al-Kaide u Siriji, Jemenu i Afganistanu, svijet tome nije dao puno značaja. Tri lokacije gdje su u američkim zračnim napadima poginuli važni članovi Al-Kaide su ključne strateške zone u kojima je Islamska država ili podbacila u pokušaju uspostavljanja kontrole ili se trenutno povlači.

Islamska država u Afganistanu nije doživjela uspjehe uglavnom zbog protivljenja militantnih plemena, prije svih talibana. S druge strane Al-Kaida je s njima održala dobre odnose i još uvijek je jaka u Afganistanu.

Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom koja se u Jemenu bori protiv šiitskih pobunjenika Huta, kriva je što je Al-Kaida za sebe na jemenskoj obali odvojila praktično jednu manju državu koju vodi već mjesecima.

Strateški postavljen grad i luka Mukala omogućavaju Al-Kaidi prihod od oko dva miliona dolara dnevno. Al-Kaida na Arapskom poluotoku, što je dio Al-Kaide koji je aktivan u Jemenu, 2015. godine imao je oko 4.000 boraca, a očekuje se da će taj broj još rasti.

Oni su uspostavili veze sa stanovnicima južnog Jemena, koje su marginalizirali pripadnici sjevernih “elita”.

“Možda ćemo se suočiti s kompliciranijom Al-Kaidom, ne samo terorističkom organizacijom, već pokretom koji kontrolira teritorij sa zadovoljnim stanovništvom od kojeg ima podršku”, tvrdi jedan neimenovani diplomat.

Al-Kaida je značajno pojačala svoju prisutnost u Africi, ali ipak ključ njene opasnosti leži u Siriji. Slabljenjem Islamske države u Siriji, otvara se prostor Džabhatu Fateh al-Šamu, ranije poznatom kao Fronta al-Nusra.

Iako se ovi pobunjenici sada deklariraju samo kao protivnici sirijskog predsjednika Asada, poznato je da su oni bili dio Al-Kaide. Stručnjaci smatraju da Al-Kaida želi da se njene frakcije posvete lokalnim ciljevima kako bi privukle što više pristalica.

Međutim, kada Islamska država više ne bude u igri u Siriji, frakcija Al-Kaide bi mogla dobiti slobodan prostor za sprovođenje svojih ciljeva, a to su džihadistički napadi na Zapadu.

“Kako Islamska država nastavlja gubiti teritorij i međunarodna koalicija nastavlja sa zračnim napadima, vrlo je vjerovatno da ćemo sve češće viđati drugo ime vijestima: Džabhat Fateh al-Šam”, rekao je Matthew Henman iz Centra za nadgledanje terorizma.

Henman opisuje Džabhat kao “sposobniju od Islamske države i veću dugotrajnu prijetnju”.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.