Kad prevara postane zanat: Osamnaest godina živio “kao lord” na račun lakovjernih građana

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Kako saznajemo u PU Banja Luka, on je razotkriven zahvaljujući policijskoj akciji “Nalog”. Tokom te akcije utvrđeno je da je od 1998. do jula 2016. godine, na području Banje Luke i Bosanke Gradiške, predstavljajući se kao poznata i utjecajna ličnost, dovodio u zabludu oštećene da im može obezbijediti zaposlenje, dobijanje odgovarajuće stručne spreme ili kreditnog plasmana, posredovanje u prodaji prehrambenih artikala, mašina i druge robe. Na osnovu usmenog dogovora sa oštećenima od njih je uzimao novac koji je zadržavao za sebe i trošio za svoje lične potrebe.

Unajmljivao skupa vozila

– Osumnjičeni je iskorištavao tešku situaciju oštećenih i sa njima je najčešće dogovarao sastanak na poznatijim mjestima gdje se pojavljivao sa iznajmljenim skupocjenim vozilima i odjeven na način da je ostavljao utisak da se radi o utjecajnoj osobi koja može da realizuje dogovor, te ih na taj način dovodio u zabludu da će za uzeti novac završiti obećani posao – kazali su nam iz PU Banja Luka.

Ovaj prevarant, koji je rođen u Puli, hapšen je i ranije, također zbog spektakularnih prevara. Tako je priveden 2010. godine kada je nudio posao u Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva RS, lažno se predstavljajući kao zamjenik resornog ministra Slobodana Puhalca!

I tada je Igor pronalazio lakovjerne građane koje je uvjeravao da radi u Vladi RS kao zamjenik ministra. Slatkorječivim nastupom prilazio je žrtvama i obećavao im da ih može zaposliti u Ministarstvu u stalan radni odnos ako mu isplate 3.000 maraka. Trojicu muškaraca uspio je “namamiti” na tu priču i čim bi im uzeo novac, jednostavno bi se izgubio, a žrtva bi izgubila svaki kontakt s njim.

Žrtve imao i u Hrvatskoj

Tada je Zrnića tražila i Hrvatska zbog sumnje da je odgovoran za tri prevare teške 750.000 kuna (oko 200.000 KM). Prevare su počinjene od februara 2008. do novembra 2009. godine, a žrtve su bili J. B. iz Splita, te V. K. (60) i P. LJ. (35) iz Zagreba, kod kojih je pronađena različita krivotvorena dokumentacija. Lažno prikazujući činjenice, Zrnić je uvjerio vlasnika zagrebačkog građevinskog preduzeća V. K. da ima dobra poznanstva u Istarskoj županiji i da mu može omogućiti izvođenje radova, što mu je naplatio 350.000 kuna (oko 100.000 KM).

Predstavljajući se kao biznismen s dosta poznanstava, P. LJ. je ponudio zajedničko poslovanje pri kupnji građevinskih mašina i prevario ga je za 200.000 kuna. Splićaninu J. B. obećao je pak da će svojim “vezama” u Gradu Vodnjanu omogućiti prenamjenu zemljišta u građevinsko, što je naplatio 192.000 kuna. Tada je pregledom Zrnićevog računa hrvatska policija pronašla dokaze o spornim uplatama.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.