Kada je zdravo piti vodu, a kada ne

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Postoje teorije da vodu nije dobro piti uz obrok, i pojedini nutricionisti izričito su protiv toga. Ali, drugi stručnjaci ističu da nema naučnih dokaza za to, i da voda može samo da pomogne. Mnogi nakon obroka rado popiju vodu ili sok, naročito ako je jelo bilo slano. Jedni kažu da im to uspori varenje hrane, dok drugi ne vide razliku.

Protivnici ispijanja vode tokom i nakon jela kažu da se na taj način razređuje kiselina u želucu (remeti se njen pH) koja je neophodna za pravilnu razgradnju hrane i apsorpciju hranljivih materija, pa cijeli proces varenja traje duže, što može da dovede do različitih smetnji i nadutosti.

Oni savjetuju da, ukoliko baš morate da popijete vodu tokom jela, na primjer ako je hrana suha, uzmete samo gutljaj.

“Ako pijete vodu odmah nakon jela, uplićete se u prirodno vrijeme neophodno za varenje hrane. Preporučujem da ništa ne pijete pola sata prije i nakon jela. U tih 30 minuta vaš sistem ulazi u sljedeću fazu varenja”, objasnila je nutricionista doktor Andžu Sud za portal food.ndtv.com.

Sud navodi da su neke studije pokazale da je potrebno napraviti taj razmak, jer on pomaže u apsorpciji važnih hranljivih materija.

“Konzumiranjem vode odmah nakon jela se razređuju želudačni sokovi, uključujući enzime koji su bitni za varenje. To može da rezultuje manjim izlučivanjem enzima za varenje, što može da prouzrokuje gorušicu”, dodaje nutricionista.

Sud ističe i da se ne slaže s ispijanjem vode tokom obroka jer to sprečava prirodnu apsorpciju hranljivih materija nakon varenja.

Doktor Majkl Piko sa klinike Mejo se ne slaže s tim.

“Ne treba se brinuti da će voda razrijediti želudačne sokove ili ometati varenje. Zapravo, voda tokom ili nakon obroka pomaže i procesu usitnjavanja hrane kako bi vaše tijelo moglo da apsorbuje hranljive materije. Voda, takođe, omekšava stolicu, što pomaže u sprečavanju konstipacije”, rekao je.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.