Kakanj: Prije pogibije u Siriji napisao “Šta čekate, omladino islama”

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Dvadesetogodišnji Bilal Berbić iz starog sela Brežana nadomak Kaknja poginuo je u Siriji prije dva mjeseca. Vijest o njegovoj smrti potvrđena je tek ovih dana, nakon što su u Siriju otputovali članovi uže porodice kako bi mu posjetili mezar.

Ekipa “Avaza” posjetila je staro kakanjsko selo. Vrata skromne porodične kuće Berbić niko nije želio otvoriti. Cijelo naselje zavilo se u šutnju čim je spomenuto Bilalovo ime. No, jedan od mještana htio nam je pričati o Berbićima, ali potajno. Kriomioce nas je uveo u štalu.

Na pitanje šta se ovdje dešava i kako je mladić poginuo, susjed Berbića odgovara da se o tome tiho govori, jer niko od komšija ne želi probleme s Bilalovim ocem Hajrudinom.

– Brojna omladina zavedena je njihovom pričom, ali i novcem koji se nudi za ratovanje u Siriji – kaže naš sagovornik.

On za Bilalovu smrt najviše krivi mladićevog oca, koji ga je i poslao u rat.

– Pa, to su djeca koja nisu prošla nikakvu obuku. Čujem da je on bio na nekom kratkom obučavanju u Bočinji s tamošnjim mudžahedinima i da je vrlo brzo otputovao u Siriju. Nije prošlo puno vremena kada su javili da je poginuo od snajpera – priča nam jedan od stanovnika Brežana.

Na Facebook profilu Bilala Berbića posljednje što je napisao bilo je: „Šta čekate, omladino islama.”

Bilal je ukopan ne u svojim Brežanima, nego u dalekoj zemlji o kojoj je čuo samo u školi. Dok smo napuštali ovo selo, iza pojedinih zavjesa posmatrale su nas oči nekih majki koje bi sigurno s nama podijelile svoju nevolju, ali zbog komšija i zavedenih muževa nisu bile u mogućnosti.

(VisokoIN/Avaz)

Više vijesti