Kako aspirin djeluje na zdravlje?

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Aspirin je poznata tableta koja liječi glavobolju, ali i mnoge druge zdravstvene tegobe, a upravo zbog toga mnogi ga nazivaju čudom od lijeka. Osim zdravstvenih prednosti, aspirin ima niz drugih prednosti koje bi vas mogle iznenaditi

Brojna različita istraživanja pokazala razne dobrobiti aspirina. Najnovije istraživanje američkih znanstvenika pokazalo je kako aspirin može povećati plodnost u žena, odnosno da male doze aspirina povećavaju šanse za začeće te urednom trudnoćom. Prethodna istraživanja pokazala su kako male dnevne doze aspirina čak i olakšavaju sam porod.

Zdravstvene prednosti aspirina dokazale su i broje druge studije. Tako su znanstvenici uočili povezanost djelovanja aspirina i različitih oblika karcinoma. Ustanovljeno je kako aspirin usporava rast i širenje stanica raka.

Tako je uzimanje aspirina povezano sa sprečavanjem karcinoma dojke, a znanstvenici su otkrili i kako svakodnevno uzimanje niske doze aspirina kod ograničene skupine žena umanjuje rizik raka i do 30 posto.

Osim na karcinom dojke, aspirin djeluje i na gastrointestinalni karcinom i karcinom debelog crijeva, a istraživanja pokazuju kako svakodnevno uzimanje ovog lijeka može smanjiti rizik obolijevanja i za 38 posto, a svakodnevno uzimanje aspirina ima pozitivan učinak i kod ljudi s genetskim poremećajem zbog kojega su u većoj opasnosti od te vrste raka.
Učestalo uzimanje aspirina pokazalo se povezanim i s umanjenim rizikom obolijevanja od karcinoma jetre, jajnika i raka glave i vrata.

No to nije sve – studije pokazuju kako redovito uzimanje aspirina kod starijih žena umanjuje rizik od obolijevanja od raka kože, a što je razdoblje uzimanja lijeka dulje, to je rizik manji.

(VisokoIN)

Više vijesti