Kako će Assange izaći iz ambasade a da ne bude uhapšen?

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange pozdravio je odluku ekvadorskih vlasti o odobravanju političkog azila koju je nazvao historijskom pobjedom, a britanski list The Guardian se u petak pita kako će se ta zamršena situacija razvijati jer Assange ne može napustiti ekvadorsku ambasadu bez rizika od hapšenja.

Prema Guardianu, Ekvador bi Assangeu mogao ponuditi diplomatski pasoš, a iako diplomatski pasoš pojednostavljuje putovanje ipak ne predstavljaju imunitet od zakona drugih država.

Davanje diplomatskog statusa bio bi vrlo odvažan potez Ekvadora, ali bi zaoštrio krizu. Članak 29 Bečke konvencije o diplomatskim odnosima kaže da su osobe s diplomatskim statusom pošteđene od progona.

– Osoba diplomatskog agenta nepovrediva je. On ne može biti podvrgnut niti jednoj vrsti hapšenja ili pritvaranja. Država primateljica će s njim postupati s dužnim poštovanjem i poduzet će sve odgovarajuće mjere radi sprječavanja svakog napada na njegovu osobu, slobodu i dostojanstvo, stoji u članku 29.

Ambasada bi također moglo Assangea prebaciti na aerodrom diplomatskim vozilom, ali bi u nekom trenutku ipak morao izaći iz vozila i stupiti na britansko tlo i onda bio pod britanskom jurisdikcijom, s mogućnošću legalnog hapšenja.

Postoji i mogućnost da ga se prošverca u diplomatskom sanduku ili vreći i koliko god to zvučalo malo vjerojatno to se u Velikoj Britaniji već pokušalo. Godine 1984. izvršen je pokušaj otmice nigerijskog političara Umarua Dikkoa upravo na taj način, ali “pošiljka” nije bila primjereno označena kao diplomatska i taj je pokušaj propao.

Što se tiče statusa izbjeglice, na koji se poziva Ekvador, Guardianističe da prema UN-ovoj povelji o izbjeglicama, Assange nikako nema pravo na taj status.

– Ali, kao što je Ekvador u krivu kada tvrdi da je Assange izbjeglica, tako je i Britanija u krivu kada prijeti da će upasti u ambasadu Ekvadora u Londonu, piše The Guardian i zaključuje da je prijetnja bila “pogreška”….a naši diplomati u zemljama koje nisu prijateljski nastrojene bili bi izloženi neprihvatljivom riziku ukoliko bi Britanija ostvarila svoju prijetnju.

(VisokoIN/Fena)