Kako da brže napunite svoj pametni telefon?

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Trajanje baterije i njeno dopunjavanje su najveći problemi na današnjim pamentnim telefonima. Vrijeme između punjenja je moguće produžiti jedino ako isključimo internet, ne dozvolimo aplikacijama da rade u pozadini i osvetljenost ekrana smanjimo što više. Međutim samo punjenje baterije možemo ubrzati uz pomoć nekoliko trikova.

Isključite telefon

Ukoliko je potrebno telefon što brže napuniti, najbolje ga je potpuno isključiti kako ne bi crpio bateriju što usporava punjenje. Uključivanje “Airplane” moda takođe ubrzava punjenje jer onda telefon prestaje da traži mobilne i Wi-Fi signale. Mana je što se ne može telefonirati dok je Airplane uključen.

Ukoliko ne možete da ugasite svoj telefon, pokušajte da ga uopšte ne koristite dok je na punjaču.

Koristite punjač

Telefon se mnogo brže puni preko punjača koji je uključen u utičnicu, nego preko USB porta. Svaki proizvođač u uputstvu za upotrebu preporučuje punjenje telefona preko punjača koji uz njega dolazi.

Visoka temperatura šteti bateriji

Mogućnost baterije da vremenski izdrži što više se značajno smanjuje na visokim temperaturama. Visoke temperature najviše štete bateriji i preporučljivo je da se telefon nikada ne ostavlja na suncu ili drugim mjestima gdje je izložen toploti.

Određene maske i futrole koje zadržavaju toplotu takođe mogu biti problematične. Ukoliko se telefon nalazi u futroli dok se puni i pritom se dosta zagreva najbolje je izvaditi ga iz nje kako ne biste štetili bateriju.

Kod telefona koji se dosta griju ponekad je dobro skinuti poklopac za bateriju kako bi se temperatura smanjila.

Ubrzajte punjenje preko USB

Ukoliko telefon možete da punite jedino preko USB kabla, postoji nekoliko stvari koje ovaj proces mogu ubrzati.

Ne uključujte sinhronizaciju sa računarom na telefonu jer to može dosta usporiti punjenje. Preporučljivo je i isključiti sve druge uređaje koji su povezani na USB portove kako ne bi crpeli struju.

Kompjuter ne bi trebalo da bude u “Standby” modu ili hibernaciji jer to može prekinuti proces punjenja.

Redovno održavanje baterije

Kako bi baterija imala što duži životni vek potrebno je na neki način redovno održavanje.

Da bi litijumske baterije što duže trajale potrebno je sačuvati kretanje elektrona u njoj. Dovoljno je jednom mjesečno telefon skroz isprazniti i kompletno ga napuniti kako bi sačuvali vašu bateriju.

Ovi trikovi za punjenje nisu nikakva tajna i većina njih piše i u uputstvu za upotrebu koje rijetko ko čita. Nije toliko teško pridržavati ih se, a mogu pomoći dužem trajanju baterije.

(VisokoIN)

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.