Kako da zaštitite svoj profil na Facebooku?

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Društvene mreže su postale mnogo više od kutka na internetu u koji idete kada imate slobodnog vremena da biste se zabavili. Facebook, Twitter, Instagram i drugi su mjesto na kojem vodite posao, upoznajete nove ljude, održavate kontakte sa starim, te većina ljudi ove mreže smatra bitnom stavkom u svakodnevnom životu.

Facebook, kao najstarija društvena mreža, ima ubjedljivo najviše korisnika, te je na neki način najviše i povezan sa vašim životom. Upravo zbog toga veliki problemi mogu nastati ako vam neko hakuje profil te izloži javnosti vaše prepiske sa prijateljima, šalje uvredljive poruke, a postoji mogućnost i da vam ošteti bankovni račun. Ove sedmice u „Kako:lako“ donosimo vam nekoliko savjeta pomoću kojih ćete sigurnost vašeg profila podići na viši nivo, te se zaštiti od mnogobrojnih neprijatnosti koje bi mogle nastati ukoliko se neko dokopa vaše šifre.

Zaštitite vašu šifru

Šifra na vašem Facebook profilu ne treba da bude kao ni jedna koju već koristite na drugim mrežama, mailovima i sl.

Šifru koju koristite ne treba da zna niko osim vas.

Ne koristite ime, datum rođenja ili povezane riječi. Šifra treba da bude teška za pogoditi.

Mijenjajte svoju šifru svakih šest mjeseci najmanje.

Koristite posebne bezbjednosne dodatke Facebooka

Pronađite sve računare na kojima ste ulogovani tako što ćete u gornjem desnom uglu kliknuti na strelicu koja stoji pored ikonice za notifikacije, a na opadajućem meniju na „Settings“. Nakon toga kliknite na „Security“, a potom na „Where You’re Logged In“. Sada će vam se otvoriti lista sa svim pretraživačima i uređajima na kojima ste u tom trenutku ulogovani, a svaki ulazak na vaš profil ima i datum i vrijeme. Ukoliko postoje uređaji, datumi ili mjesta koji su vam nepoznati, kliknite na „End Activity“.

Koristite obavještenja

Takođe na „Security Settings“ imate opciju „Login Alerts“ u okviru koje možete da ostavite svoj broj telefona, te svaki put kada budete ulazili na svoj profil sa nepoznatog računara ili telefona, stići će vam SMS kod koji je potrebno da ukucate biste pristupili Facebooku. Ova opcija predstavlja odličnu dodatnu zaštitu vašeg profila, jer svaki put kada neko pokuša da se uloguje, stići će vam poruka, a ta osoba neće biti u mogućnosti da pristupi na Facebook u vaše ime.

Pazite na e-mail adrese

Ukoliko vam je profil nekada bio hakovan i uspjeli ste ga vratiti nazad, neće biti dovoljno da promijenite šifru i izlogujete se sa ostalih uređaja. Najbolje bi bilo da promijenite e-mail adresu na koju je vaš nalog registrovan, budući da je vrlo vjerovatno da je neko na taj način pristupio vašim Facebook podacima.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.