Kako je ministar Mesihović prebacio malu Belminu u Njemačku

U srijedu je Mesihović dobio informaciju da će Belmina ipak biti primljena u kliniku u Tübingenu i odmah je u akciju uključen Ivica Veličan, direktor Međunarodne zračne luke Sarajevo. Belmina Ibrišević iz Donje Orahovice kod Gračanice preksinoć je s majkom Fatimom specijalnim zrakoplovom odletjela iz Sarajeva za Stuttgart gdje ih je čekao tim njemačkih liječnika i hitno prebacio u prestižnu kliniku u Tübingenu.

U bolnicu je stigla oko 23 sata i odmah je počela bitka za njezin život. Tromjesečna djevojčica ima rijetku bolesti, stručnjaci kažu da od te vrste leukemije koju ima Belmina oboli jedno od pet milijuna novorođene djece.

Munjevita akcija

Bolest male Belmine bio je neposredni povod za masovne prosvjede građana u Sarajevu. Zbog nepostojanja zakona o jedinstvenom matičnom broju ona nije mogla dobiti putovnicu kako bi bila prebačena na liječenje u inozemstvo i to je razbjesnilo građane koji su masovno izišli kako bi prosvjedovali pred zgradom Parlamenta BiH sa zahtjevom političarima da donesu zakon. Zastupnici su se na to oglušili i pokrili odlukom Vijeća ministara po kojoj će se privremeno u idućih šest mjeseci izdavati jedinstveni matični brojevi.

Mala Belmina je iz tuzlanske bolnice prošlog tjedna prebačena u Klinički centar u Sarajevu nakon što joj se stanje pogoršalo i jedini izlaz bilo je prebacivanje u specijaliziranu kliniku u Tübingenu na detaljne pretrage, utvrđivanje konačne dijagnoze i transplantaciju koštane srži.

Prošli petak počela je prava drama. Odmah nakon što joj je tog dana poslijepodne stigao zahtjev za upućivanje Belmine u Njemačku, Novka Agić, ravnateljica Zavoda zdravstvenog osiguranja, potpisala je odobrenje s jamstvom da će svi troškovi biti plaćeni, a federalni ministar zdravstva prof. dr. Rusmir Mesihović osigurao je svu potrebnu stručnu dokumentaciju. U međuvremenu je po hitnom postupku djevojčica dobila i putovnicu. Međutim, to je bio tek prvi korak.

Privatne veze

Mesihović je odmah stupio u kontakt s klinikom u Tübingenu, odakle je stigla odbijenica s obrazloženjem da do kraja srpnja nema nijedno slobodno mjesto. Razgovarao je nakon toga i sa šefom klinike, potom iskoristio svoje stare privatne liječničke veze u klinikama u Italiji, Austriji i Njemačkoj, čak i u SAD-u, te zatražio da i oni interveniraju. Angažiralo se i Veleposlanstvo Njemačke u BiH, a posebno veleposlanik BiH u Njemačkoj Edin Dilberović.

U srijedu je Mesihović dobio informaciju da će Belmina ipak biti primljena u kliniku u Tübingenu i odmah je u akciju uključen Ivica Veličan, direktor Međunarodne zračne luke Sarajevo. Već su bili sati u pitanju. Veličan je dogovorio da se od jedne tvrtke iz Pule iznajmi mali zrakoplov. Letjelica je stigla u Sarajevo prekjučer poslijepodne i Belmina je s majkom otputovala preksinoć oko 20 sati. Sve troškove platila je Zračna luka Sarajevo. Jučer je iz njemačke klinike priopćeno da je djevojčica dobro podnijela putovanje. U međuvremenu je Mesihović osigurao njezinoj majci Fatimi i prevoditelja koji će joj biti na raspolaganju tijekom boravka u Tübingenu.

– Nema tu nikakve priče, samo radim svoj posao. Kao što je sve urađeno za prebacivanje Belmine Ibrišević u Njemačku, tako će biti urađeno za svako dijete kojem to bude potrebno. Posebno mi je drago što je i ovaj slučaj pokazao da je zdravstveni sustav u Federaciji uvezan i da dobro funkcionira – jedini je komentar ministra Mesihovića.

(VisokoIN/Dnevni list)

Vezani članci

Požar u bolnici u Doboju, pacijenti gasili vatru

Visokoin.com

Vlada KS: Softverska fiskalizacija mnogo bolje rješenje

Visokoin.com

Aplicirano skoro 13.000 vakcina, trenutno 67 aktivnih slučajeva COVID 19 u Visokom

Visokoin.com

Rijeka Paragvaj na historijskom minimumu

Visokoin.com

Da li će ikada biti moguć zajednički nastup bh. političara?

Visokoin.com

Užas u Zagrebu : Otac vlastitim rukama udavio troje malodobne djece

Visokoin.com