Kako je Zambija odala počast Đorđu Balaševiću

Nakon Ljubljane, Novog Sada, Podgorice, Zagreba, Skoplja, pa i bugarskih i poljskih gradova, i država Zambija odala je počast bivšem ambasadoru Ujedinjenih nacija i kantautoru Đorđu Balaševiću.
Njegov sin, Aleksa Balašević, boravio je u Lusaki zajedno sa svojom suprugom Nikolinom i najbližim saradnicima kako bi prisustvovao ceremoniji.

“Ceremonija je protekla najlepše, imali smo prijem ispred Vlade i svečanosti. Dosta se pričalo o Đoletu. Puno su spomenuli divnih stvari koje ja kao sin nisam do sad čuo. Pričali smo o njegovim stavovima, pesmama, a nakon jedne konferencije zambijski pijanista je odsvirao pesmu “Noć kad sam preplivao Dunav”. Ja bih je nazvao po jednom komentaru koji sam video na internetu “Noć kad je Đole preleteo svet”. Najdirljiviji čin je bio kad me je sačekala nacionalna žandarmerija na aerodromu sa kapom mornarice i stihom “žandara nema koji ne zna moj lik”, onda prijem kod gradonačelnika kući. Zaista filmski”, rekao je Aleksa Balašević za Blic.
Podsjetimo, panonski mornar bio je prvi i jedini ambasador dobre volje UNHCR sa ovih prostora. Sredinom osamdesetih dobio je poziv da kao umjetnik iz SFRJ posjeti Južnu Afriku. U tu zemlju nikad nije otišao jer su na prijem na kom je trebalo da se pojavi bili pozvali samo bijelci.

Titulu ambasadora UN dobio je jer je 1998. godine na svom prvom koncertu u Sarajevu, sav prihod od 150.000 nemačkih maraka donirao za pomoć djeci žrtvama rata u BiH.

Vezani članci

Požar u bolnici u Doboju, pacijenti gasili vatru

Visokoin.com

Vlada KS: Softverska fiskalizacija mnogo bolje rješenje

Visokoin.com

Aplicirano skoro 13.000 vakcina, trenutno 67 aktivnih slučajeva COVID 19 u Visokom

Visokoin.com

Rijeka Paragvaj na historijskom minimumu

Visokoin.com

Da li će ikada biti moguć zajednički nastup bh. političara?

Visokoin.com

Maca Diskrecija odrasla u siromaštvu, a sad od filmova za odrasle kupila stan u Beogradu: Ima poslugu, troši 2.000 eura mjesečno…

Visokoin.com