-7.5 C
Visoko
20. Januara 2022.

Kako posiješ, tako i ubereš!

Piše: Prof. Izudin Kešetović

U ove proljećne dane kada se završava sjetva dovoljno je reći: “Kako si posijao tako ćeš i brati”.

Vremenske prilike ili neprilike nije moguće izbjeći. Ovi koji se bave rizicima rekli bi:”Rizici su inherentni”. To znači da su rizici prisutni ali se mogu umanjiti posljedice.

Stoga “sjetva i žetva” u svemu imaju veze. Naprimjer Finska je zemlja sa najboljim obrazovnim sistemom. Postigli su to višedecenijskim ulaganjem u obrazovni sistem. I šta su dobili? Posijali dobro i imaju dobru žetvu. Primjeri su brojni. Sve od zdravstva, privrede, sudstva, sigurnosnih službi. Kako smo posijali tako i ubiremo. Naravno Fincima nije bilo dovoljna godina ili dvije. Trebala su im desetljeća. Stoga priča o obrazovanju, kulturi, sportu ne počinje od danas i sutra. Ona je počela davnih 90-tih godina 20- vijeka kada se rušila država i sistem.

Punih 30 godina taj isti sistem se ruši. Rezultat nam je sjetva. Sjetva u neredu. S toga je priča u obrazovanju preslikana u politici. Došli su konačno na vlast oni koji su se obrazovali u bh. obrazovanju proteklih 30 godina. Ovo je samo početak. Posljedice ćemo imati narednih 30 godina. Zato će nam svaka naredna vlast biti još gora. I kako reče uvaženi političar Zlatko Lagumdžija u emisiji FTV pod nazivom ” Mreža”, emitovana 25.05.2021.godine: “Sve će ovo stanje trajati dok broj stanovnika ne dostigne granicu od 1,5 miliona”. Taj cilj nije nedostižan jer smo sa broja od 4,5 potencijalnih stanovnika pali za 1/3, ili ispod 3 miliona.

Ogroman gubitak stanovništva ostaviće državu onima koji su produkt propalog obrazovnog sistema. Na sceni će biti oni pobornici neoliberalnog sistema koji su srušili državu i opljačkali sve što se moglo pokrasti. Možda će na ovaj prostor doći neki drugi obrazovaniji i pametniji narod. Sve dok nam se to ne desi biti ćemo žrtve sistema koji nije proizveo niti jednu vrijednost. Dotle će vladati oni koji su diplome zamijenili novčanicama.

Štampanje velike količine diploma bez znanja i novca bez roba i usluga vodi inflaciji. Inflacija je simbol neznanja i pljačke. Upravo to nam se dešava u obrazovanju. Novca svakako nemamo jer ga ne smijemo štampati iz razumnih razloga. Taj razlog je sadržan u narodnoj izreci: “Daj budali motku pa ćeš vidjeti”. Zato su nam uveli konvertibilnu marku. Nema štampanja novca. Diplome možemo štampati do mile volje.

Budala na ovim prostorima nikada nije falilo. Mnogi su se okitili visokoškolskim diplomama, magistarskim i doktorskim titulama i zvanjima akademika. Budala i krivog drveća imamo u izobilju. Očito rješenje je u narodu koji “budalama mora oteti datu motku vlasti”. Tim prije, tim bolje. Rješenje je da se mora ponovo sve iz početka presijati.

Ovo što smo sijali je običan korov. Obrazovanje je na nuli.

Unesite komentar