Kako pravilno očistiti uši?

Ljekari upozoravaju da su štapići za čišćenje ušiju, kao i uklanjanje ušne masti uz pomoć svijeća veoma opasni i da se sekret treba ostaviti takvim kakav jeste, izuzev ako zbog njega osjećate određene tegobe. Cerumen (medicinski naziv) je dio sistema čišćenja ušiju koji je zadužen da spreči prolazak prašine, prljavštine, bakterija, pa čak i buba u ušni kanal.

On se širi ušnim kanalom pokretima vilice i luči se istom brzinom kao, recimo, nokti. Kada stigne do otvora ušiju, obično se sasuši, pretvori u prašinu i otpadne i bez vaše intervencije, prenosi B92.

Proces nije uvijek jednostavan. Previše ušne masti koja je suviše suha ili ljepljiva može stvoriti začepljenje, a sklonost ovom problemu obično je uslovljena genetikom.

Nošenje slušalica ili slušnih aparata, kao i česta upotreba čepova za uši može takođe izazvati poremećaje lučenja.

Kada višak voska očvrsne ili bude potisnut duž kanala, može ostati van domašaja, a to pogađa oko 10 posto djece, pet posto zdravih odraslih i oko 57 posto starijih osoba.

Višak voska je jedan od najčešćih uzročnika djelimičnog gubitka sluha, ali je i najlakše izlječiv.

Možete ga i sami očistiti u kućnim uslovima, ali samo ako pažljivo pratite nekoliko pravila.

Ne smijete koristiti štapiće za uši, čačkalice ili neke slične oštre predmete koji mogu probušiti bubnu opnu. Zapravo, svaki pokušaj da očistite vosak iz ušiju može izazvati nabijanje sekreta u dnu kanala.

Najbolje je da povremeno nakapate nekoliko kapi mineralnog ili bebi ulja u uho, sačekate da sekret omekša, a zatim se okrenete na drugu stranu i pustite ga da sam iscuri.

Ako je potrebna dodatna intervencija, isprobajte da ubrizgate malo tečnosti špricom u uho ili nagnite glavu pod tušem. Poslije nekoliko minuta se ispravite i pustite da voda, zajedno sa ušnom masti isteče iz uha.

(VisokoIN)

Vezani članci

Pet osoba se zarazilo koronavirusom u Visokom

VISOKOIN.COM

Tri pravila za svakodnevnu njegu

VISOKOIN.COM

Kuhinja ima najviše bakterija, evo kako temeljito očistiti ključne stvari

VISOKOIN.COM

Pušači u kasnijim godinama krhkiji od vršnjaka

VISOKOIN.COM

Ljekari savetuju kako spriječiti smrt beba tokom sna

VISOKOIN.COM

Koji su glavni uzroci steriliteta kod muškaraca?

VISOKOIN.COM

Unesite komentar