Kako se boriti sa predmenstrualnim tegobama?

Mnogo žena svaki se mjesec bori sa PMS-om, odnosno predmenstrualnim tegobama. Do sada su doktori otkrili da vježbanje i zdrava ishrana mogu ublažiti PMS, a postoji još nekoliko savjeta.

Predmenstrualni sindrom obično izaziva stanje sa smetnjama poput glavobolje i promjenama raspoloženja. Ponekad se pojavljuje višak tekućine, osjetljivost dojki, probavne smetnje, pojačana želja za slatkom hranom, pa čak i bol u križima ili zdjelici. Mnoge žene nerado se vrate u tinejdžerske dane i dobiju pokoju aknu.

Stručnjaci na Univerzitetu Columbia kažu da se oko 75 posto žena bori svakog mjeseca sa PMS-om.

‘Svaki je predmenstrualni sindrom sve gori što je žena bliže menopauzi’, rekla je dr. Mary Jane Minkin, profesorica ginekologije na Univerzitetu Yale. Razlog takvom stanju su česti usponi i padovi nivoa spolnog hormona progesterona koji ometa pokušaje mozga da jačanjem serotonina proizvede dobro raspoloženje. Ali istraživanja su takođe otkrila da pola sata vježbanja dnevno na svježem zraku, šetnje ili samo opuštanja u prirodi smanjuju na pola i najteže simptome PMS-a. Sunčeve UV zrake stimuliraju moždane stanice da proizvode stalan dotok serotonina, čak i kad nivoi spolnih hormona divljaju, piše iVillage.com, prenosi Tportal.

Mnoge žene muče i menstrualni grčevi, a njih možete ublažiti tako da uzmete aspirin, ibuprofen ili druge protuupalne lijekove prije nego što su zapravo potrebni. Lijekove možete uzimati 48 sati prije nego što grčevi obično krenu, a to će doskočiti boli, stručnjaci sa Medicinskog fakulteta NYU-a.

Izbor hrane takođe može ublažiti PMS. Količinu soli svedite na minimum jer ona pomaže zadržavanju vode u organizmu. Probajte izbjeći rafinisani šećer, gazirana pića i kofein, a kada vas uhvati želja za slatkišima birajte sušeno voće. Nekima ne pašu ni mliječni proizvodi.

(VisokoIN)