Kako skinuti cijeli profil na Facebooku?

Mnogi su mogući razlozi zašto biste htjeli skinuti sve što imate na svom korisničkom računu na najpopularnijoj društvenoj mreži na svijetu. Možda nemate povjerenja u Marka Zuckerberga i društvo? Možda ste objavili štošta što vas ne prikazuje u najboljem svjetlu? Možda ne želite izgubiti sve te uspomene? Ili se jednostavno želite preseliti na drugu mrežu?

Što god bio motiv, postoje dva načina kako možete postići to što želite: službeni i neslužbeni. Možete odabrati jedan od njih ili oba.

Službeni je način – koji Facebook podržava – pomoću korištenja alata ‘Download Your Information’.

Facebook će obaviti teži dio posla, ali morat ćete se strpjeti dok ne napravi kompilaciju svega što ste ikad objavili. Trebat ćete kliknuti nekoliko puta, pričekati dok ne dobijete e-poštu s obavijesti da je vaša arhiva spremna i potom ju skinuti na računalo.

Odaberite ovaj način ako želite doći do svega što vam je Facebook voljan dati. I imajte na umu da je bilo slučajeva u kojima nije funkcionirao.

Kako to učiniti korak po korak?

1) Otvorite ‘Account Settings’.

2) U ‘General Account Settings’ odaberite opciju ‘Download a copy of your Facebook data’ (nalazi se u dnu, lijevo).

3) Kad se stranica otvori, pročitajte sve i kliknite na zeleno dugme ‘Start My Archive’.

4) Facebook će vas upozoriti da bi to moglo potrajati i da će tražiti provjeru vašeg identiteta, pa potvrdite pritiskom na ‘Start My Archive’ još jednom. Ako ste napravili sve kako treba, pojavit će se obavijest da ćete dobiti e-poštu kad arhiva bude spremna.

5) Kad se vratite na stranicu ‘Download Your Information’, umjesto zelenog dugmeta bit će obavijest ‘Pending… We're generating your personal archive. We'll e-mail you when it's ready.’

6) Obavijest će stići na adresu kojom ste se registrirali na Facebooku. U njoj će biti link. Kliknite na njega.

7) Odvest će vas opet na stranicu ‘General Account Settings’. Kliknite ponovno na link ‘Download a copy of your Facebook data’. Zatraži li Facebook vašu lozinku, utipkajte ju.

8) Nakon toga, ponudit će vam zeleno dugme ‘Download Archive’, s obavijesti koliko je datoteka velika. Kliknite na njega.

9) Spremite na računalo pod nazivom kojim želite. Zbog veličine, vjerojatno će biti u .zip ili nekom sličnom formatu.

Drugi, neslužbeni način podrazumijeva korištenje ‘Activity Loga’. Da biste ga mogli koristiti, morate imati novi profil Timeline.

Veći dio posla past će na vas i vaš preglednik. Moći ćete skinuti sve (odaberite ‘All’ u ‘Activity Logu’) ili bilo koju od ovih kategorija sadržaja: ‘Your Posts’, ‘Posts by Others’, ‘Posts with Location’, ‘Comments’, ‘Photos’, ‘Video’, ‘Notes’, ‘Questions’, ‘Events’, ‘Groups’, ‘Likes’, ‘Friends’, ‘Subscriptions’, ‘Info Updates’, ‘Games’, ‘Music’, ‘News’ i ‘Video’.

Ovaj je način dobar ako želite odabrati što ćete skinuti. I imajte na umu da bi jednog dana Facebook mogao napraviti nešto što će ga onemogućiti.

Kako to učiniti korak po korak?

1) Otvorite profil, kliknite na ‘Acivity Log’.

2) Trebalo bi se pojaviti sve što ste ikad podijelili i objavili. Obratite pozornost na padajući meni ‘All’ u gornjem desnom kutu.

3) Kliknite na meni i odaberite što želite skinuti. Odaberete li ‘All’, računajte da bi skidanje moglo potrajati.

4) Skrolajte do dna stranice, kako bi se sve učitalo u vaš preglednik.

5) Nakon što se učita, spremite u svoj preglednik. Kod Chromea, kliknite na ikonicu francuskog ključa i odaberite ‘Save page as…’. Kod drugih preglednika, potražite odgovarajuću opciju pod ‘File’ ili tome slično.

6) Odaberite naziv datoteke. Pazite na format – treba biti ‘Web Page, Complete’ ili ekvivalent toga.

Detaljnije upute potražite na ZDNET-u.

Pogledajte i video. Sučelje je nešto drukčije, no osnovni koraci su isti:

http://www.youtube.com/watch?v=geYo32q4ZQM
(VisokoIN)