da block

Kako smršati u samo četiri sedmice?

da block

Ljeto i sezona kupaćih kostima neminovno se približava, a mnogi već sada strahuju od trenutka kada će se trebati skinuti u bikini. No, do ljeta ima još dovoljno vremena, a stručnjaci i liječnici predlažu plan kojim u četiri sedmice možete doseći zavidnu bikini figuru.

Ian K. Smith, MD, autor bestselera ‘Shred: The Revolutionary Diet’ kaže kako je prvi korak koji treba poduzeti, promijeniti navike, koje su, ukoliko imate višak kilograma, očito bile pogrešne za vas, piše Yahoo Shine. ‘Moguće je u četiri sedmice stesati bikini tijelo, ovisno o tome koliko kilograma trebate izgubiti. Tijelo se u četiri sedmice može sasvim lijepo oblikovati.’ Doktorica Angela Lemond kaže: ‘Mnogi ljudi u proljeće osjete navalu energije, pa to valja i iskoristiti na dobar način.’

Jedite šest malih obroka dnevno: Smith preporučuje da obroke tokom dana rasporedite kako bi se zadržala razina šećera u krvi te izbjegao osjećaj gladi. Osim toga, poželjno je ne jesti barem 90 minuta prije odlaska na počinak.

Vježbajte četiri puta sedmično: Trideset minuta umjerene tjelovježbe sagorjeti će kalorije i izgraditi mišiće. ‘Ovim režimom oblikovati ćete tijelo na željeni način te biti posve spremni za bikini, a osim toga dugoročno ćete poboljšati zdravlje,’ kaže Smith.

Jedite hrskavu hranu: Istraživanja pokazuju kako hrskava hrana pruža više zadovoljstva. I dok sa znanstvene strane to još uvijek nije do kraja razjašnjeno, prema riječima liječnika Iana K. Smitha ‘ako prste i usta zabavite hrskavim grickalicama, kao što je mrkva, postoji puno manje šanse da ćete posegnuti za nezdravijim opcijama.’

Izbjegavajte drastične dijete: Doktorica Angela Lemond upozorava kako drastične i iznenadne dijete dovode do drastičnog gubitka mišićnog tkiva jer tijelo počinje razgrađivati to tkivo kako bi pribavilo potrebnu energiju. Kada imate mišiće, ne samo da izgledate sjajno, već se i osjećate jako te vaše tijelo sagorijeva više kalorija.

Posežite za grickalicama niske kalorijske vrijednosti: Smith preporuča namirnice visoke udjele vode kao što su krastavci, paradajz, grožđe i agrumi ili pak za onim koji imaju više vlakana poput jabuka ili cjelovitih žitarica.

Jedite prije pravog obroka: Prije odlaska na zabavu ili večeru u restoran, pojedite zdjelu zelene salate, voća ili povrća. Tako ćete za vrijeme prave večere imati manji apetit te ćete i manje posezati za usputnim grickalicama. Osim toga, nikada ne preskačite obroke te se trudite svaki dan redovito jesti.

Pratite svoj dnevni unos hrane i vježbanja: Angela Lemond kaže kako vođenje dnevnika omogućuju da budete odgovorni te da se pridržavate pravila, a kako bi vam vođenje dnevnika bilo lakše postoje i razne aplikacije za to.

Napravite plan obroka: Salata od lososa izgleda puno privlačnije kada ste na pola gladni nego li kada već umirete od gladi. Kada sva glad posve obuzme veća je vjerovatnost da ćemo posegnuti za hranom s visokim udjelom masnoća i šećera.

Ne oslanjajte se u potpunosti na vagu: Iako je preporučljivo izvagati je jednom sedmično kako biste mogli pratiti napredak dijete, treba obratiti pažnju i na druge znakove kao što su način na koji vam stoje omiljeni odjevni predmeti, što može biti dodatni poticaj.

Odaberite savršen tanjir: Smith predlaže da počnete sve jesti sa manjih tanjira. Naime, istraživanja pokazuju kako smo skloniji manje pojesti ako jedemo iz manjih tanjira i zdjelica.