Kako spriječiti opadanje kose?

Pojačano opadanje kose najčešće je posljedica genetike, ali i korištenja jakih šampona i čestog pranja, kao i svakodnevne izloženosti stresu. Zato treba da uradite sve kako biste poboljšali ili uspješno sačuvali kvalitet svojih vlasi.

BLAGI ŠAMPONI

Dužina životnog ciklusa dlake varira od dvije do pet godina, a fiziološko opadanje kose je posljedica starenja i obnavljanja.

Zato obratite pažnju na kozmetiku koju koristite. Ako ste već navikli da često perete kosu, koristite blage šampone. Posavjetujete se i sa dermatologom ako želite da kupite neki proizvod protiv opadanja kose.

Poželjno je i da jednom sedmično na kosu nanesete maslinovo ulje.

ISHRANA

Pravilna ishrana i te kako može da ublaži opadanje kose i da poboljša kvalitet dlake. Zato je neophodno da vam jelovnik bude obogaćen namirnicama kao što su špinat, suho voće, džigerica, žumance, morski plodovi, meso, riba, integralni hljeb, kakao, paprika, pečurke, masline. Mrkva, kajsije, paradajz, riblje ulje, kvasac, kupus i voće mogu da učine više za vašu kosu nego svi preparati.

ISPIRANJE

Nakon pranja, kosu isperite čajem od kamilice. Litrom ključale vode prelijte četiri kašike sušene kamilice, procijedite nakon deset minuta i, kada se čaj ohladi do temperature koja je prijatna za korištenje, isperite kosu, piše žena.rs. U istu svrhu i na isti način se priprema i čaj od koprive, s tim što se, u tom slučaju, naizmenično koristi čaj od korijena i čaj od listova.

(VisokoIN)