Kako su SDA i SBiH gazdovali “BH Telecomom” i EPBiH: Ugovori od pola milijarde maraka dati bez tendera!

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Državna preduzeća pod kontrolom Stranke demokratske akcije (SDA) i Stranke za BiH (SBiH), prema zvaničnom izvještaju Agencije za javne nabavke BiH o 20 najvećih ugovora o javnim nabavkama tokom 2010. godine, sklopila su ugovore u vrijednosti od blizu pola milijarde maraka bez objavljivanja javnog tendera, odnosno direktnim pregovaračkim postupkom!

U BiH je, naime, 2010. godine od 20 najvećih ugovora vrijednih više od milijardu KM, samo pet potpisano nakon zakonskog procesa izbora najpovoljnijeg ponuđača, dok su svi ostali dogovoreni direktno, faktički u četiri oka.

Puna kontrola

Od toga, najveće ugovore bez tendera potpisivali su “Elektroprivreda BiH”, na čijem je čelu tada bio Amer Jerlagić iz SBiH, i “BH Telecom”, koji putem direktora Nedžada Rešidbegovića kontrolira SDA. Ukupno su te dvije firme, prema listi 20 najvećih javnih nabavki, čak deset ugovora, vrijednih 499 miliona KM, dodijelile pregovaračkim postupkom.

No, to zasigurno nije konačna suma novca koji je iz državnih firmi izvučen, jer je Agencija za javne nabavke samo navela najveće ugovore, dok se sumnja da ima još na desetine manjih ugovora koji su se dodjeljivali bez javnog i transparentnog natječaja, uglavnom na osnovu stranačkog naloga.

“Elektroprivreda BiH” najviše je takvih ugovora sklopila s rudnicima, ali bez tendera je, primjerice, skopljen i ugovor s firmom “Alstom Power System” vrijedan 27.088.245 KM.

Uprava “BH Telecoma”, koja je godinama zlatna koka SDA, potpisivala je sumnjive ugovore direktnim pregovorima bez javnog poziva. U 20 najvećih našla su se tri ugovora u vrijednosti većoj od 50 miliona maraka. Među njima je i direktna pogodba s firmom “Mobis Elektronic” vrijedna 20 miliona KM, kao i skoro 15 miliona KM težak ugovor s firmom “Ericsson Nikola Tesla”.

Poštivanje zakona

Zanimljivo je da je i Federalna direkcija za civilnu avijaciju potpisala ugovor u vrijednsti od 90,4 miliona KM, također bez otvorenog postupka. Igor Vukajlović iz Udruženja “Tender”, koje se bori protiv korupcije u javnim nabavkama, rekao je za “Dnevni avaz” da ovi podaci otkrivaju katastrofalno stanje u poštivanju zakona prilikom javnih nabavki.

– Ovi podaci najbolje govore kako su se nenamjenski trošila sredstva – kazao je Vukajlović, upozoravajući da sve ovo ukazuje na postojanje koruptivnog djelovanja.

Ustamujić: Sistemska korupcija

Mirza Ustamujić, poslanik Saveza za bolju budućnost BiH u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, smatra da je ovdje riječ o sistemskoj korupciji koja je bila direktna veza između politike, moćnika vlasti i kriminala.

On kaže da je zabrinjavajuće da su sklapani ugovori štetni za ove državne kompanije.

– Izvještaji koje dobivamo od kada SBB BiH ulazi u vlast govore kako se pokušava sakriti kriminal koji se dešavao posljednjih 20 godina u vlasništvu određenih porodica i političkih partija – istakao je Ustamujić.

(VisokoIN/Avaz)

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.